„ЕКО-КУРИР” Јединствене туристичке обиласке Новог Сада

Учесници, уживајући у опуштеној вожњи бициклом, од професионалног туристичког водича сазнају приче о различитим муралима широм града, које су насликали локални и страни реномирани улични уметници.
 „Eko-kurir” organizovao jedinstvene turističke obilaske Novog Sada  Foto: privatna arhiva
Фото: „Еко-курир” организовао јединствене туристичке обиласке Новог Сада  Фото: приватна архива 

Клуб љубитеља бициклизма „Еко-курир” осмислио је јединствене бициклистичке туре „Стреет арт бике тоур”, током којих Новосађани, али и сви они који свраћају у град, упознају Српску Атину кроз уличну уметност. Учесници, уживајући у опуштеној вожњи бициклом, од професионалног туристичког водича сазнају приче о различитим муралима широм града, које су насликали локални и страни реномирани улични уметници. У понуди су три различите туре, које обухватају обилазак мурала у различитим деловима града, а како каже председник тог клуба Дејан Влашки, иако се неке понављају, свака је за себе аутентична и пружа довољно информација.

– У једном обиласку разгледамо и причамо о петнаестак мурала, што се обиђе за два до три сата, и то је једна лагана и пријатна вожњица бициклом, немамо никакав темпо, па су обиласци приступачни за све генерације – прича Влашки. – Сваки мурал који обилазимо током тура крије поруку, причу и разлог зашто је нацртан баш ту. Учесници тура моћи ће и да се упознају с ауторима који су осликали мурал и да сазнају зашто су их цртали баш на тим местима и шта су желели да поруче кроз своју уличну уметност. То је, с моје тачке гледишта, једна нова и модерна изложба уметничких дела.

Дејан Влашки додаје да сви који испробају те туре Нови Сад посматрају другим очима.


Тура данас и у суботу

Учесницима су за сада на располагању два термина, па у обилазак мурала на бициклима могу ићи данас у 17 часова или у суботу, 27. јуна, од 16 сати. Пријаве су неопходне, а заинтересовани се могу јавити путем формулара који је објављен на „Фејсбук” страници „Еко-курир”. Осим садржаја и приче о муралима, сви учесници добиће на поклон освежење, слаткиш и сувенир, као и безбедносно-светлећи прслук, а они који немају бицикл могу га једноставно изнајмити од „Еко-курира”. 


– Током обилазака се пролази и поред класичних знаменитости града, па се онима који су први пут у посети Новом Саду трудимо да пружимо неку додатну информацију, али пре свега кроз овакве туре могу проћи пола града, уживати у вожњи, али и доживети град потпуно другачије него док се шетају Змај Јовином и Дунавском улицом – истиче Влашки. – За сада смо имали више странаца, а очекујемо да се јаве и локалци. Имали смо више од 150 учесника до сада, и то највише туриста из Америке, Европе и околних земаља. Туре су поготово интересантне људима у чијим државама је бициклистичка култура развијена. 

Председник тог клуба љубитеља бициклизма истиче да су сличан концепт туристичке понуде видели у великим европским градовима, попут Амстердама, Париза, Барселоне, Берлина и Лисабона. У њима су се, како додаје, туристи заситили класичних обилазака градова, због чега су и желели да понуде јединствен туристички производ у Новом Саду, током којег ће суграђани и туристи за кратко време обићи велики део града, али на бициклу. „Еко-курир” туре организује у сарадњи с Удружењем „Нови Сад бy Лоцалс” и туристичком агенцијом „Талас”, уз подршку Туристичке организације Новог Сада, а први пут су је реализовали 2018. године. 

В. Бијелић

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести