Град спреман за изазове престонице културе

НОВИ САД: У дворани Еђшег у Новом Саду, у организацији Фондације „Нови Сад 2021-Европска престоница културе“ одржан је радни састанак са европским комесаром за културу, омладину и образовање Тибором Наврачичем.
 Navračič, Vučević i Milošević Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Наврачич, Вучевић и Милошевић Фото: Покрајинска влада

Домаћини, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић члан градског већа Града Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић, директор Фондације „Нови Сад 2021“ Немања Миленковић и председница Управног одбора Фондације Тијана Палковљевић Бугарски представили су пројекат „Нови Сад 2021“, говорили о плановима развоја културе Новог Сада и целе регије.

- Ово је велика шанса за развој Новог Сада и ја сам сигуран да ћемо бити достојни изазова. Поносан сам и задовољан због оцене господина Наврачича. Нама Новосађанима је некада потребно да нам неко са стране каже како ствари стоје. Исто тако нама, грађанима Србије, потребно је да нам неко изван земље каже да ствари иду у добром правцу, да бисмо ми то боље сагледали - рекао је Вучевић. добру сарадњу са градовима Печуј и Темишвар са којима Нови Сад размењује знања и искуства.

Фото: Са престављања пројекта „Нови Сад 2021" Тибору Наврачичу Фото: novisad.rs

Милошевићева је нагласила да и Покрајинска влада, као и секретаријат на чијем је челу јесу партнери и подршка, јер ми заправо представљамо данас једну велику „културну породицу“, како бисмо мапирали не само Нови Сад, већ и целу Војводину на културолошкој мапи Европе.

Фото: Пријем за европског комесара за културу, омладину и образовање Тибора Наврачича у дворани Еђшег у Новом Саду Фото: novisad.rs

-То што ће Нови Сад 2021. године бити Европска престоница културе је значајно како за Србију, тако и за грађане Европске уније, зато што ће Новом Саду омогућити да макар те године буде део Европске уније, и да успешно обележи све оне вредности које ЕУ сама по себи обележава. Након састанка могу да потврдим да су власти на свим нивоима, као и тим Фондације, спремно стали иза овог великог пројекта. Надам се да ћу и ја као грађанин Мађарске, земље суседа, имати прилику да уживам у програмима 2021. године која ће бити спектакуларна како за Нови Сад и Србију, тако и за Европску унију – рекао је европски комесар Наврачич.   

У сусрет двогодишњици титуле Европске престонице културе, Фондација Нови Сад 2021 1. и 2. октобра организује конференцију "Европи у наслеђе", у културној станици Еђшег, којом се прикључује паневропској иницијативи обележавања године културног наслеђа.Дводневна конференција "Европи у наслеђе" угостиће и Снешку Квадфлих-Михаиловић, генералну секретарку организације Европа Ностра, водеће организације која промовише културно и природно наслеђе Европе.

   Е. Д.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести