ФОРА Подизање свести о значају традиције и здраве животне средине

Традиционална Футошка омладинска радна акција (ФОРА), у оквиру које млади саде чувени футошки купус, седми пут је јуче одржана у футошком атару.
Kupus zasađen u okviru akcije, kada rodi, biće poklonjen u humanitarne svrhe Foto: S. Šušnjević
Фото: Купус засађен у оквиру акције, када роди, биће поклоњен у хуманитарне сврхе Фото: С. Шушњевић

Уочи акције одржано је и предавање о значају производње здраве хране кроз очување традиције, културно-историјског наслеђа, аутохтоних вредности биљног и животињског света и чувању животне средине. Купус засађен у оквиру акције, када роди, биће поклоњен у хуманитарне сврхе.

- Током ових манифестација стичемо искуства, из године у годину се све боље организујемо и могу да кажем да сам презадовољан – истакао је заменик председника удружења „Футошки купус“ Мирољуб Јанковић. – Акција је намењена искључиво младима у тинејyерском периоду и студентској популацији, јер за те генерације нема много организованих манифестација. Желимо да анимирамо младе, да им укажемо на значај производње здраве хране за популацију уопште, важност поштовања традиције онога што су претходне генерације стварале и одржале, да и ми све то одржимо за наредне генерације, покажемо колика је вредност културног наслеђа и код младих побудимо размишљање о важности правих вредности.

Удружење „Футошки купус“ је, као организатор, у сарадњи са фестивалом Егзит, за учеснике акције обезбедило и једнодневне улазнице за овогодишњу музичку мани­фестацију на Петроварадинској тврђави.

Фото: Одржана Футошка омладинска радна акција Фото: С. Шушњевић

- Први пут учествујем у самој акцији, до сада сам само помагала – рекла је учесница акције Милица Ђаковић (17). – За учешће ме је највише привукла поклон-улазница за Егзит, а потом и помоћ људима у свету пољопривреде и подизање свести о томе. Сматрам да је важно да млади учествују у оваквим акцијама првенствено због себе, јер ће им то знање можда затребати у будућности, можда ће одлучити да се тиме баве. Драго ми је што овде видим и своју генерацију, јер то је тема која, морам да признам, није превише популарна, а ни блиска међу младима.

        Б. Павковић

EUR/RSD 117.3076
Најновије вести