Градско зеленило ускоро почиње селидбу у нови расадник

– Очекује се да пресељење расадника „Градског зеленила” почне за двадесетак дана – каже за „Дневник” саветник директора „Градског зеленила” за медије Иван Ножинић.
у
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Сви објекти на Темеринском путу, у близини Најлон пијаце готови су, наводи он, а остало је да се заврше унутрашње саобраћајнице, због којих је рок и продужен. Наиме, по Ножинићу, пројекат саобраћајница у оквиру расадника делимично је промењен због проблема с подземним водама.

– Прва ће се преселити механизација, чији је већи део већ неколико месеци у Луци Нови Сад. После тога следи сеоба свих осталих организационих јединица: управе, дендрологије и цвећарства, столарске радионице и грађевинске оперативе. Стакленик са старе локације на Футошком путу је пресељен, а следи постављање нових пластеника и уређење простора за производњу компоста – каже Ножинић.

Саветник директора за медије истакао је да је значајно да ће се сви објекти новог расадника грејати на биомасу, што ће бити прва топлана такве врсте у Новом Саду.

– Сав биљни отпад с терена „Градско зеленило” ће користити у три сврхе: грејање расадника, производњу компоста и малча. За сваки случај, нови расадник поседује и резервну топлану на гас, која ће се укључивати само у периодима када евентуално буде мањкало биомасе. Обе топлане поседују филтере урађене по прописаним стандардима, тако да загађења ваздуха неће бити – напомиње Ножинић. – Због високих трошкова грејања у старом расаднику, где је као енергент коришћен гас, наше предузеће последњих неколико година није било конкурентно у производњи цвећа. Сада ће ситуација бити управо обрнута: „Градско зеленило” ће постати велепродајни центар цвећа, из којег ће моћи да се снабдева цео регион.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

По његовим речима, од новог расадника велику корист имаће и грађани Новог Сада, посебно Видовданског насеља, јер је на простору расадника до пре само неколико месеци била огромна дивља депонија, највише грађевинског материјала, који су налазили и на три метра дубине.

– Акцију „Паркови уместо депонија” пре неколико година иницирао је градоначелник Милош Вучевић. На том плану урађено је много, што у самом граду, што у приградским насељима. Нису то увек паркови, већ се све ради у складу са средином и простором који је на располагању. Ако се не подигне дрворед, ту су онда травњаци, цветне рунделе и слично. Изградња новог расадника има двоструки циљ: уклањање велике дивље депоније и истовремено оплемењивање животне средине – наводи Иван Ножинић.

С друге стране, додаје он, „Зеленило” ће се ослободити непотребних трошкова за закуп простора и грејање, што је до сада представљало велики терет за предузеће.

– С обзиром на то да смо, уз помоћ градских капиталних субвенција, последњих година модернизовали механизацију, пресељење у нов расадник практично представља стављање „Градског зеленила” на здраве ноге – закључио је Иван Ножинић.

        С. Крстић

 

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести