„Градско зеленило” посадиће још 10.000 стабала

Након што су површине под зеленилом у Новом Саду удвостручене и покривају између осам и девет процената, „Градско зеленило” у наредне две године намерава да посади још 10.000 стабала, каже за „Дневник” саветник директора за медије „Градског зеленила” Иван Ножинић.
e
Фото: Dnevnik.rs

Ово је један од одговора овог предузећа на појаву која је и повод овог текста - намерно уништавање дрвећа у граду.

- „Градско зеленило“ свакодневно се сусреће са случајевима намерног уништавања зелених површина од стране једног дела несавесних грађана. Најчешће су у питању млада, новозасађена стабла или паркирање на зеленим површинама. Имали смо и на десетине случајева уништавања заливних система, посебно на Булевару Европе, као и парковског мобилијара. Штета на годишњем нивоу мери се милионима динара, док починиоци врло ретко бивају откривени - наводи Иван Ножинић.

Како напомиње, за откривање и кажњавање вандала задужена је Комунална полиција, са којом Градско зеленило”, како каже, одлично сарађује.

- У најразвијенијим земљама Европе и света управо високим казнама и стриктним поштовањем закона и прописа скоро да су потпуно искорењене овакве појаве. Довољно је отићи у било коју земљу чланицу ЕУ и видети примену закона на делу. Идите само у Темишвар, нама најближи „зелени град“, па ћете видети како се чувају зелене површине и заливни системи. То је рецепт и за нашу земљу, посебно сада када се крупним корацима приближавамо пријему у породицу најразвијенијих земаља Старог континента - истиче Ножинић.

- У наредне две године Нови Сад ће бити богатији за 10.000 нових стабала, па треба водити рачуна и о томе како их заштитити од оних који немају развијену свест о значају зеленила за здраву животну средину. Такође, планирамо и постављање нових заливних система, у Дунавском парку до краја ове године, које исто тако треба сачувати од вандала - додаје саветник директора за медије „Градског зеленила”.

Ножинић је нагласио да су  „Буквално сви делови града обухваћени овим појавама, док су у приградским насељима оне веома ретке„.

- Што се тиче разлога, о томе би можда боље било питати психологе. Да ли су у питању последице деведесетих година прошлог века, недостатка кућног васпитања, мањка едукације младих у школама, негативан утицај појединих медија на младе, поремећених друштвених вредности, заиста не знам. На годишњем нивоу, када је у питању наше предузеће, штета се мери милионима динара, а сав трошак пада на терет пореских обвезника Новог Сада - назначио је Иван Ножинић.

Он је позвао грађане да, уколико примете овакве појаве, да се у што краћем року обрате Комуналној полицији и пријаве случајеве уништавања заједничке имовине Новосађана.

- Улагања Града у озелењавање последњих година вишеструко су повећана, што се види на сваком кораку. Са пет, дошли смо на између осам и девет одсто зеленила, што је велики помак. Била би велика штета да труд људи који воде Град, као и наших радника на терену пропадне - закључио је Ножинић.

        С. Кр.

EUR/RSD 117.5878
Најновије вести