Инструктор скијања Небојша Буњевчев прави столице од старих скија

Како је бити у центру пажње најбоље зна дугогодишњи скијаш Небојша Буњевчев, који је на недавном 14. „НС маркету” први пут представио „свеже направљене” столице и сто од старих скија, које су сваког посетиоца барем на тренутак заинтересовале.
1
Фото: Dnevnik.rs

Још интересантнија је његова прича о скијању, којим се бави од своје друге године: на такву одлуку утицао је његов отац, који је, у знак захвалности за то, добио прву столицу од скија.

– Имам 39 година, а скијам 37, откада је мој отац у дворишту направио брдо од снега од неких метар и по и спуштао ме тако сто пута на дан и ја сам тада научио – тако започиње причу Буњевчев. – Годину касније, када сам имао три године, одвео ме је на 2.000 метара и рекао: „Ако се спустиш доле – ја сечем бркове насред стазе и више их никад не пуштам”. Шта зна дете шта је 2.000 метара? Ја сам се спустио, он је ножем исекао бркове и никад их више није пустио. Е, тако сам ја ушао у скијање!

Небојша Буњевчев из Ски-клуба „Војводина” наставио је да скија још дуго, а самим тим и да осваја бројне медаље на такмичењима, све до повреде колена, када његова каријера такмичара престаје. Након неког времена, 2009/2010. године, полаже за скијашког инструктора, али да би био уз супругу и три ћерке, остаје у Новом Саду и одлучује да реализује скијање на покретној траци. Већ осам година бави се обуком скијања, усавршавањем технике, кондиционим тренинзима, рекреацијом, а постоји и могућност изнајмљивања скија и опреме у објекту на Новој Детелинари у Новом Саду помоћу „Фејсбук” странице која се зове „Скијање на покретној траци”.

Осим улоге супруга, оца, страственог скијаша и инструктора, Небојша Буњевчев ради и као туристички водич, а из велике љубави према свом спорту живота, креативношћу и радом долази на идеју да сам направи столице од старих скија које су се некада користиле, а које су сада изашле из моде.

– Било ми је јако жао да бацим старе скије, а већ неколико година размишљам како то да искористим и увек ми је идеја о столицама била приоритет те сам за време ванредног стања и ситуације с епидемијом нашао времена да се позабавим тим хобијем – каже наш саговорник. – Има још старих скија, тако да ћу их правити још, а да бих направио једну велику столицу потребно је четири пара скија.

Било ми је јако жао да бацим старе скије, а већ неколико година размишљам како то да искористим и увек ми је идеја о столицама била приоритет те сам за време ванредног стања и ситуације с епидемијом нашао времена да се позабавим тим хобијем (Небојша Буњевчев)

Како Небојша описује, два до три дана му је потребно да направи столицу, док највише времена одлази на фарбање, с обзиром на то да се фарба суши и до 10-12 сати.

Фото: Dnevnik.rs

– Фарби треба много времена, а онда иде и други слој, који је и те како потребан јер су те столице предвиђене да стоје напољу, на пример, на некој планини – напомиње Буњевчев, и додаје да би столице таквог типа у неком кафићу на Златибору или Копаонику могле привући пажњу великог броја људи. – То је тек почетак, хтео сам да их покажем људима на овом маркету, а изненађен сам реакцијом пошто су бројни медији тражили да снимају мој производ јер је ипак то нешто јединствено што и мене усрећује.

К. Ивковић Ивандекић

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести