Изложба у Историјском архиву града: „Британци и Други светски рат у Југославији”

Изложба фотографија “Британци и Други светски рат у Југославији”, поводом 76 година од завршетка Другог светског рата, отворена је јуче у Историјском архиву Града Новог Сада.
Arhiv-izlozba Britanci
Фото: Dnevnik.rs

Пред публиком је 140 фотографија, непознатих широј јавности, које сведоче о борби против нацизма на југословенском простору од 1941. до 1945. године и значајној, а мало познатој улози Велике Британије на страни југословенске војске.

- Ове фотографије о Другом светском рату преносе једну причу из другог угла, мање познату широј јавности, због чега позивам све суграђане да искористе прилику, посете изложбу и продубе своје знање – истакао је директор Историјског архива Града Петар Ђурђев. – Други светски рат је произвео можда и најрегресивнији период у историји нашег града, када је Нови Сад остао без готово 20.000 становника, целокупне своје индустрије и заиста је то био један тежак и мрачан период. Било како било, попут Феникса, уз изузетну међународну помоћ Велике Британије, САД-а и Совјетског савеза, Југославија је ослобођена и о том заједништву треба да се говори и требало би да се присећамо јер заиста имамо чега и ко ће, ако ми нећемо.

Јединствену збирку фотографија сакупио је војни аташе Уједињеног краљевства Велике Британије и Северне Ирске пуковник Ник Илић.

- Реч је о сећању на британске официре који су, као специјалци, учествовали на страни народноослободилачке војске Југославије и у југословенској војсци у отаyбини – потврдио је пуковник Ник Илић. – Рат у некадашњој Југославији је на простору Запада већином заборављен, а улога југословенског народа заправо је била веома важна јер је, због напада на Југославију, Хитлер за шест недеља морао да одложи напад на Русију. Апсолутно због тога, он је изгубио рат. Током целог Другог светског рата овде је владао стални отпор силама Осовине и Југославија је била једина држава у Европи која је сама себе ослободила. Ми смо поносни, као земља, што смо пружили подршку југословенској борби против фашизма.

Организатори изложбе су Историјски архив Града Новог Сада и Амбасада Велике Британије и Северне Ирске.

Текст и фото: Б. Павковић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести