ЈКП Чистоћа: Стварање дивљих депонија је прекршај

Јавно комунално предузеће „Чистоћа“ поново апелује на грађане Новог Сада да крупни и кабасти отпад, као и грађевински шут, одлажу у посуде које су за то предвиђене, у оквиру њихових редовних акција, или однесу бесплатно на Градску депонију у Новом Саду.
Dnevno se ukloni i do četrdeset divljih deponija  Foto: Dnevnik.rs 
Фото: Дневно се уклони и до четрдесет дивљих депонија  Фото: Дневник.рс  

- Наше екипе су буквално свакодневно на терену, а путем медија, преко сајта ЈКП „Чистоћа“ и на друштвеним мрежама редовно обавештавамо јавност и апелујемо на савест грађана. Међутим и поред свега тога, поједини несавесни суграђани се оглушују о све апеле и креирају дивље депоније у свим деловима града и у приградским насељима. То значајно отежава рад нашег предузећа, будући да трошкови ангажовања ванредних екипа и возила повећавају трошкове који нису планирани годишњим програмом рада – истакао је директор „Чистоће“ Владимир Зеленовић.

Сваке године на територији Новог Сада уклони се више хиљада дивљих депонија. Реч је о хиљадама кубика смећа на 30 до 40 локација на дневном нивоу. У том процесу се сакупи више од 900 кубика смећа месечно, односно око 11 кубика годишње. У сарадњи са Градском управом за комуналне послове и комуналном инспекцијом, ЈКП „Чистоћа“ је и раније имала акције спречавања одлагања отпада на местима која нису предвиђена за то, као и кабастог отпада на местима за одлагање комуналног отпада.

Морамо да подсетимо грађане да су казне за појединце од 25 хиљада па до милион динара за представнике предузећа који неправилно одлажу смеће и тако креирају не само потенцијални еколошки проблем, него и руже изглед нашег града.

ЈКП „Чистоћа“ апелује на грађане да не чине било шта што би могло да доведе до реакције инспекцијских органа и покретања поступка кажњавања који није пријатан ни за предузећа, а још мање за грађане. Сви заједно морамо бити на истом задатку, да одговорно чувамо, штитимо и унапређујемо нашу животну средину.

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести