КОНТРОЛА ШЕЋЕРА, КРВИ, ПРИТИСКА, ПУЛСА Дом здравља обележава Дан борбе против рака

Поводом обележавања 4. фебруара Светског дана борбе против рака, службе Дома здравља „Нови Сад“ ће на неколико пунктова у граду обележити овај значајан датум.   
Дом здравља Нови Сад
Фото: Дом здравља Нови Сад

Како су истакли у овој установи, Превентивни центар Дома здравља „Нови Сад“ обележиће овај датум са јавним манифестацијама у понедељак 5. фебруара од 9.00 до 12.00 часова у ТЦ "Меркатор" и у уторак 6. фебруара у Универеxпорту објекту "021" од 09.00 до 12.00 часова са следећим активностима:

Контрола шећера из капи крви,контрола висине крвног притиска и пулса, израчунавање БМИ, контрола CO (угљен моноксида) у издаху код пушача, едукација о значају раног скрининга за рак плућа и едукација за самопреглед дојки и тестиса.

Такође, Служба стоматологије ће се прикључити са саветима о очувању здравља зуба и усне дупље.

Међународно удружење за борбу против рака ове године је покренуло нову трогодишњу кампању поводом обележавања Светског дана борбе против рака у којој се окупљају појединци, организације и владе широм света у циљу смањења неједнакости у приступу превентивним услугама, дијагностици, лечењу и нези оболелих од рака.

У првој години кампање, фокус је на смањењу препрека у приступу превентивним услугама, дијагностици, лечењу и нези оболелих од рака.

Сваке године 19,3 милиона особа оболи од неког облика рака, а 30-50% свих облика рака се може спречити усвајањем здравих стилова живота, редовним скрининг прегледима, раним откривањем и благовременим лечењем. Међутим, 75% свих превремених смртних исхода од рака у свету до 2030. године и даље ће се регистровати у неразвијеним и средње развијеним земљама.

Рак плућа, рак дојке и рак дебелог црева су водеће локализације рака у оболевању и у умирању. Ове три врсте рака чине заједно једну трећину новооболелих и умрлих особа од рака у свету.

Србија се према проценама Међународне агенције за истраживање рака сврстава међу 40 земаља Европе у групу земаља са средњим ризиком оболевања (налази се на 12. месту) и високим ризиком умирања од малигних болести у Европи (на другом месту одмах после Мађарске).

Процењене стопе оболевања од свих малигних тумора су ниже код мушкараца него код жена.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести