Ласт минит понуде јефтиније и до 50 одсто

Путници који на путовања одлазе преко ласт минуте понуде могу платити туристичке аранжмане и до 50 одсто јефтиније у односу на оне који се продају неколико месеци унапред.
more.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Због непродатих аранжмана или отказивања путовања неколико дана пред пут, туристичке агенције ових дана своје аранжмане продају и за свега нешто више од стотину евра.

Путници могу да бирају оно што је од путовања по нижој цени остало, али је неопходно да буду спреми за пут јер јефтинија цена значи и путовање неколико дана по уплати, односно резервацији аранжмана. Како смо, разговарајући с радницима у туристичким агенцијама у граду сазнали, Новосађани су веома заинтересовани за такву врсту путовања, а најтраженије дестинације су Грчка, Турска и Египат.

Цена таквих аранжмана може бити нижа од десет одсто до чак 50, што, како смо од власника пословнице туристичке агенције „Лидер” Милоша Михајловића сазнали, не зависи од дестинације.

"Цена ласт минуте понуде зависи од тога колико агенција има расположивих капацитета, па сходно томе доноси одлуку о попусту на путовање, те уколико имамо једну собу која није продата, попуст ће бити мањи, а уколико је више соба у смештају остало слободно, и попуст је већи", истакао је Михајловић, додајући да агенција те собе продаје по нижим ценама јер их од хотела, апартмана и других смештајних објеката закупљује фиксно да би се заштитила од губитака.

Ласт минуте понуде се, осим по цени, не разликују од класичних туристичких аранжмана, па путници имају једнака права приликом путовања, потврдили су нам запослени у туристичкој агенцији „Гранд турс”.

"Све је исто, тако да и путници који путују преко ласт минуте понуда могу да бирају да ли ће преко агенције уплатити смештај и превоз, или само смештај",  поручили су из „Гранд турса”, објашњавајући да се таква врста аранжмана продаје углавном пре самог поласка.

По искуству туристичких радника, путници који желе да летују по што повољнијој цени иду од агенције до агенције и бирају понуде, па им у том случају није битна ни дестинација ни време поласка. У туристичкој агенцији „Биг блуе” казали су да је негативна страна таквих путовања то што путници ризикују – чекајући само ласт минуте понуде, не могу много да бирају.

"Све је више путника спремно да се стрпи и ризикује зарад уштеде, пре се то односило, пре свега, на парове и младе људе, а данас су на тај начин спремне да путују и породице и старији људи", поручили су из „Биг блуа”.

По Михајловићевим речима, увек се бољи смештај прода први, па у том смислу путници могу током летовања боравити у нешто лошијем смештају.

"Има и ситуација у којима се бољи смештај откаже, па путници који путују преко ласт минуте понуда добију једнак или чак и бољи смештај од оних који су га уплатили неколико месеци раније", рекао је власник пословнице „Лидер”, додајући да од агенције зависи да ли ће путници морати цео износ путовања да уплате пред путовање, или ће им то бити омогућено и по повратку с летовања.

С обзиром на то да су температуре у граду ових дана веома високе, не чуди то што се грађани све чешће у последњем тренутку одлучују на путовање.

У туристичким агенцијама саветују да се Новосађани, ипак, пре одлуче за уплату класичних туристичких аранжмана јер ће на тај начин имати много већи избор.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести