Лето у КЦ млин: Ризница дечје маште и креативности

НОВИ САД : У јеку припрема за 38. по реду “Распустилиште” Културни центар Млин отворио је своја врата и показао нам дечји кутак који ће у наредним данима врвити од младих креативаца.
raspustiliste3
Фото: Dnevnik.rs

КЦ Млин је део институције која омогућава промоцију свих програма Новосадског дечјег културног центра али и  сарадњу са другим институцијама и свим оним ствараоцима који се баве културом и образовањем деце. Програми  КЦ Млин намењени су деци од најмађег узраста до завршене средње школе. Настао је из удружења  “Распустилиште”, на бази програма који су се већ дешавали у Новом Саду. Ова манифестација се током свог дугог постојања од 1983. године лагано развијала, прошла различите фазе и коначно, 2019. године из удружења прелази под окриље градске институције.

Од половине 2020. Новосадски дечји културни центар придружио се мрежи културних станица и иступа као КЦ Млин. За разлику од осталих културних станица у граду, КЦ Млин је једина културна станица која је градска институција . Програми  ове културне станице намењени су деци од најмађег узраста до завршене средње школе. У просторијама  дечјег центра организују се разноврсни програми и радионице. Неке од њих су Ликовна колонија и велики број уметничких радионица где деца имају прилику да се опробају у занимљивим уметничким изразима  попут графике, обликовања глине, осликавања воском...

Љубица Танкосић, уредник ликовних програма која је последњих десет година сарадник удружења “Распустилиште” каже:

– Малишани у нашем атељеу могу да ослободе своју креативност и да се изразе кроз различите уметничке форме, невероватно је колико су маштовити и неограничени –  и додаје да занимљиво то што је ово удружење од свог оснивања 1983. испратило више генерација, па сада КЦ Млин посећују деца чији су родитељи као мали такође учествовали у овој манифестацији.


Загревање за школу

Овогодишњи програм манифестације под слоганом ,,Загревање за школу” почиње данас и трајаће десет дана, а обухватиће преко 50 различитих саџаја намењених деци свих узраста. Малишани ће имати прилику да учествују у мноштву активности попут “Причаонице”, ликовно-уметничкој “Чаробни свет глине”, могу да постану “луди научници” на едукативним радионицама из хемије или да науче како се праве куће од блата на радионици - “Земљаоница”.


Поред ликовних радионица КЦ Млин организује драмски програм који обухвата драмски студио, позоришне представе, радионице плеса и савременог циркуса, као и програм “Култура од А до Ш“. То је скуп активности током којих деца имају прилику да се друже и уче од преко стотину књижевника, новинара, уметника и других стручњака који се баве дечјом културом и образовањем. Такође, интересантно је то од краја  2020. године Новосадски дечји центар званично издаје “Невен”, најстарији часопис за децу на ћирилици, у чијем писању и уређивању могу да учествују и деца на радионици “Прес претрес” која се организује у оквиру манифестације “Распустилиште”.

У сусрету “Распустилишту”, Александра Лукић, координаторка у КЦ Млин, шаље поруку: – Пробајте што безбрижније да растете и одрастате, пуно се дружите, играјте, пуно учите и најважније, не заборавите да будете деца.

Као и до сада, сви програми су бесплатни и одржаће се у просторијама Културне станице Млин у Радничкој 20.

А. Јовановић

 

Пројекат "Нови Сад - европска престоница културе" је реализовао Дневник Војводина пресс д.о.о. уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести