Градиће се мања подземна гаража код нове зграде суда, очувано зеленило

Смањен је габарит будуће подземне гараже код места где ће се градити нова зграда суда чиме ће бити сачувано зеленило на том подручју.
Parking_u_B_Cosica-2113-A_Erski
Фото: Dnevnik.rs

Наиме то је речено на састанку који су одржали председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, директор ЈП "Урбанизам - Завод за урбанизам" Душан Миладиновић, шеф Катедре за хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета проф. др Саша Орловић и секретар Скупштине града Марко Радин са представницима грађана, становницима зграда у околини парцеле где треба да се изгради нова зграда правосудних органа.

Састанак је наставак дијалога започетог 3. јуна, са жељом градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића и свих других надлежних у градској администрацији да се дође до оптималног решења којим би се задовољиле жеље становника и истовремено омогућила изградња нове зграде правосудних органа, предвиђена Планом детаљне регулације блока правосудних органа у Новом Саду.

Новом планском документацијом, која је резултат сарадње ЈП "Урбанизам - Завод за урбанизам" са Катедром за хортикултуру и пејзажну архитектуру Пољопривредног факултета, смањен је габарит подземне гараже нове зграде суда. Смањењем габарита подземне гараже замениће се свега четири стабла, од укупно 49, колико их има у дворишту.

Шеф Катедре за хортикултуру и пејзажну архитектуру проф. др Саша Орловић објаснио је да би се ова четири стабла заменила са седам других 10-годишњих садница дрвећа, а у дворишту би се засадило и 10 садница жбуња, травњаци и цвеће.

- Реализацијом плана озелењавања повећаће се ослобађање кисеоника са садашњих 20 килограма дневно на 26 килограма дневно. Тиме ће се унапредити стање зелених површина, а испоштовала би се жеља становника овог кварта за очувањем стабала - објаснио је проф. др Саша Орловић.

Уз то, планским документом су предвиђене зелене ограде између нове зграде и постојећег дворишта, док ће се уредити пешачке стазе унутар дворишта, јавна расвета, реквизити за дечије игралиште и остали мобилијар и садржаји по сугестији станара.

- Успели смо да кроз дијалог дођемо до компромисног решења. Мислим да смо максимално заштитили интересе грађана, а истовремено ће Нови Сад и Србија добити модерну зграду правосудних органа, чију ће изградњу финансирати Европска унија и чијом изградњом ће се унапредити рад судства - поручио је председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић на састанку.

Фото: ЈП Урбанизам

Директор ЈП "Урбанизам - Завод за урбанизам" Душан Миладиновић прецизирао је да се новим планским документом максимално изашло у сусрет грађанима, јер су габарити подземне гараже нове зграде суда смањени за читав ред у две етаже.

- Тиме смо сачували највећи могући број стабала унутар дворишта, а свакако ће бити засађено и ново, оформљено дрвеће. Зелени кровни врт изнад подземне гараже суда остаће у функцији јавног коришћења, односно саставни део дворишта - поручио је Миладиновић.

Закључујући састанак, председник Скупштине града Здравко Јелушић је нагласио да састанака у овој форми више неће бити, а да за детаље уређења дворишта, грађани треба да се обрате Градској управи за грађевинско земљиште и инвестиције.

Р. Д.

EUR/RSD 117.5850
Најновије вести