Млади Карловчани осликали Дом Црвеног крста

Пуни енергије и жељни да дају допринос да Сремски Карловци изгледају лепше, млади Карловчани окупљени у групи коју су назвали „Мурализам”, осликали су још један зид. Реч је о фасади Дома Црвеног крста у Пупиновој 16. Осим фасадног зида они су офарбали и капију у продужетку куће, као и прозоре.
е
Фото: Приватна архива

–У овај подухват ушли смо на идеју секретара Црвеног крста Сремских Карловаца Марине Фодор – каже професорка ликовног васпитања у карловачкој ОШ „23. октобар” Олга Рабреновић, која је и уметнички руководилац ове групе младих. –  Марина је дошла код нас када смо у Стражиловској улици радили на степеништу које повезује ту, са улицом изнад, Пупиновом. Питала нас је да ли желимо да осликамо фасаду седишта Црвеног крста, што смо одмах прихватили. Одлучили смо да се латимо посла када завршимо степениште, тако да смо у другој половини јула почели да радимо у Пупиновој. 

По речима наше саговорнице, пре осликавања требало је припремити подлогу која је подразумевала шмирглање читаве површине и посебан третман на деловима зида где долази до пуцања. Када су то завршили и сачекавши да се прође кишни талас, почели су са сликањем.

– За пет дана, почевши од 21. јула завршили смо оно што смо се договорили да насликамо – додаје Олга. – У недељу смо ставили потпис, премазали заштитни слој и офарбали прозоре. Композицијом доминира срце и у њему црвени крст, симболи организације. По инструкцијама Марине Фодор, исписали смо ћириличним словима седам принципа Црвеног крста: хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност. Све то смо уклопили са импулсом који се протеже преко капије и завршава са капљицом крви која означава добровољно давалаштво драгоцене течности у Црвеном крсту.

Фото: Приватна архива

У осликавању поред Олге Рабреновић учествовали су Сандра Лацковић, Марија Седер, Лазар Јосић, Ина Магловски, Урош Продић, Катарина Брадоњић и Александра Бојанић, део њих су и чланови Покрета горана Војводине.

Рабреновићева истиче да је Црвени крст  обезбедио сав материјал и сваку другу подршку.   Након Црвеног крста, група се враћа на степениште између Стражиловске и Пупинове улице где треба да наслика мурал на зиду једне од кућа по договору са власником. Како каже Олга Рабреновић, план је био да се, када осликају Дом Црвеног крста, посвете том зиду који је већи и комплекснији захват. На њему ће бити приказане рибе које постоје у Дунаву – 45 врста и та композиција треба да се уклопи и чини целину са степеништем које офарбано у плаво представља реку.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести