На 32. Ликовној колонији акварела и цртежа у Сремским Карловцима Златно кандило Горану Јевтићу

У организацији Културног центра „Карловачка уметничка радионица“ и под покровитељством локалне самоуправе, у Сремским Карловцима је за викенд одржана ликовна колонија акварела и цртежа, 32. по реду.
likovna kolonija
Фото: Фото: Ж. Савић

Окупила је 13 учесника међу којима су између осталог била и позната имена наше ликовне сцене попут Аце Вученовића, Муја Алагића, Георгија Попова Макаре. Придружио им се и, како су га организатори назвали , бард карловачког сликарства, Божидар Аиралди, који је за овогодишњу колонију рекао да му је једна од најдражих због доста младих учесника, које су они старији,у које и себе убраја, подупрли искуством.

По речима заменика директора колоније Мирка Димића, овогодишњу колонију облежила је посебна енергија проистекла из чињенице да су у њеном раду овог пута учествовали уметници који дуго нису били у њој.

- Колонија је у сваком случају подмлађена, чинили су је претежно млади уметници – рекао је Мирко Димић. – У заједништву са искусним и доказаним сликарима настала је та посебна атмосфера која је обележила рад. Радове настале током два дана оценио је жири, који су чинили историчари уметности Угљеша Рајчевић и Срђан Ерцеган и историчар Жарко Димић, и они ће бити придодати Завичајном фундусу  слика.  По оцени жирија, прво место у категорији акварела освојио је Горан Јевтић и њему је припала награда „Златно кандило“. Жири јеодлучио да додели и специјалне награде Мирославу Петровићу, Муји Алагићу и Аци Вученовићу.   

Први пут успоствљена је и сарадња са АРС Академијом коју је на колонији представљала Јелена Малбашки.

З. М.

EUR/RSD 117.5780
Најновије вести