На Сајму запошљавања најтраженији трговци, економисти, инжењери...

Између 50 и 60 послодаваца понудило је око 1.200 слободних радних места на 29. сајму запошљавања, који је одржан  у Мастер центру Новосадског сајма.
sajam zaposljavanja, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/В. Фифа

Највеће шансе да нађу посао имају радници у производњи, трговини, угоститељству, као и технолози, економисти, грађевински и електроинжењери, затим менаџери, комерцијалисти, монтери, возачи, фризери...

По подацима Националне службе за запошљавање, у новосадској филијали је на крају априла било регистровано 13.497 незапослених, што је око 16,49 процената мање у односу на исти период прошле године. Међу њима је 20,36 одсто младих до 30 година, док је старијих од 50 година било око 31,54 одсто. Подаци НСЗ-а говоре да је од укупног броја незапослених 58,41 одсто жена.

– Град Нови Сад обезбедио је 159 милиона динара за реализацију Акционог плана за запошљавање, што је највише новца који нека локална самоуправа издваја – нагласила је в. д. директора Националне службе за запошљавање – филијале Нови Сад Татјана Видовић. – За реализацију програма и мера политике запошљавања за ову годину НСЗ у буџету има четири милијарде динара, знатно више него лане, а додатна свота од 550 милиона динара обезбеђена је и из Буџетског фонда за професионалну рехабилитацију и подстицање запошљавања особа с инвалидитетом. Осим тога, из буџета Покрајинске владе и локалне самоуправе обезбеђене су додатне паре за реализацију акционих планова.

Фото: Дневник/В. Фифа

По речима организатора, један од фактора који су довели до смањења броја незапослених је добро планирана политика запошљавања, као и одговарјуће мере које НСЗ спроводи, а новац за то обезбеђује се из републичког буџета, покрајинског, као и локалних самоуправа.


Бесплатне обуке

Национална служба за запошљавање, у зависности од исказаних потреба послодаваца и заинтересованости лица на евиденцији, прави каталог обука које ће бити реализоване у току године. Осим прилике да поразговарају с послодавцима или пронађу посао, суграђани су имали прилику да се пријаве на бесплатне обуке у професионалним и радним вештинама.


Заменица начелника Градске управе за привреду Славка Дукић сматра да је Сајам запошљавања добра прилика да се између незапослених и послодаваца оствари непосредна комуникација и сарадња.

Фото: Dnevnik.rs

– Град је за реализацију Сајма запошљавања ове године обезбедио 960.000 динара, а извештаји показују да свако четврто незапослено лице које посети Сајам успева да у року од три до шест месеци пронађе посао.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.3079
Најновије вести