Након акције извршитеља: Породица Јакшић пред судом тражи правду

Љубомир и Мирајана Јакшић протестовали су данас испред зграде суда у Новом Саду, након што су извршитељи њихову четворочлану породицу јуче иселили из стана на Булевару краља Петра Првог 61.
jaksici sud dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

„Стајаћемо овде док нам не дају наше паре“, каже за наш лист Мирјана Јакшић.

Додаје да немају где јер им још нико није понудио помоћ и кров над главом тако да ће у току радног времена суда стајати испред, а касније ће уточиште потражити на Спенсу.

„Свако јутро када запослени у суду буду долазили на посао ми ћемо их сачекати испред зграде суда и протестовати. Не знам где су нам однели ствари, немамо ни гардеробу, а не знамо коме да се обратимо за помоћ. Кога да питамо како да узмемо наше ствари које су остале у стану из ког смо избачени?“, огорчено каже за наш лист Мирјана.

Подсећамо, Јакшићи су у стану из којег су јуче исељени живели претходних 13 година, од када су га купили од инвеститора Тихомира Самарџића, с којим су се спорили на суду. Они су међусобно подносили тужбе, а у оба случаја су донете извршне пресуде – Јакшићи да се иселе из спорног стана, а инвеститор Самарџић је дужан да им врати новац с припадајућом каматом.

Наиме, Јакшићи су 2004. године тужили инвеститора јер су уместо у стан од 76 квадрата који су 2001. године купили у згради у изградњи, и за њега платили 33.000 евра, усељени у други, мањи, одмах поред. Тражили су од Самарџића квадрате које су платили, а 2006. године је донета пресуда у њихову корист. Од тада воде борбу за правду од које, како кажу, неће одустати.

Фото: Dnevnik.rs

„Ми имамо информацију да је у судски депозит уплаћено око пет милиона динара, колико нам је пресудом досуђено, међутим, ми још увек те паре нисмо добили“, каже Мирјана.

У суду су нам потврдили да им је достављен доказ да је дана 14. новембра извршни дужник Самарџић Тихомир исплатио дуг према Јакшићима у износу од 4.904.682,40 динара.

Међутим, како сазнајемо, судија који води случај тренутно се налази на боловању, а нико други нема овлашћења да поступа у конкретном предмету.

„По повратку са боловања, судија ће дати налог руководиоцу судског  депозита за исплату оног дела потраживања који извршном повериоцу припада, након што се одузму износи који припадају извршним повериоцима овде извршног повериоца Јакшић Љубомира (дакле лицима која имају правоснажна и извршна потраживања према Јакшић Љубомиру), а према решењима о извршењу овог суда“, наводе у суду.

Тек након наплате правоснажнх и извршнх решења из прошле и ове године, којих је шест, Јакшићима ће преостали новац бити уплаћен, а о којој суми је реч у суду нису прецизирали.

Иначе је до сада неколико пута спречено исељење те породице. Први покушај је био крајем септембра, када су Јакшићи, у пратњи пријатеља, протестовали испред Основног суда у Новом Саду, да би убрзо потом грађани испред зграде у којој је та породица становала, спречили исељење.

Љубомир и Мирјана Јакшић су незапослени и имају двоје деце, сина од двадесет година и малолетну ћерку од тринаест.

Д. Николић

Бранко
22.11.2017 • 15:44
Pod hitno formirati regulatorno telo za kontrolu rada tužilaca i sudija!
Tužioce i sudije niko ne kontroliše - bahato, samovoljno, od ovog naroda rade šta hoće !
EUR/RSD 117.5751
Најновије вести