Немања Кнежевић спојио спорт и хуманитарни активизам

Како би спојио хуманост и здраве животне навике, које цео живот заговара, млади Немања Кнежевић је покренуо акцију „Медаље хуманости“, у оквиру које путем Инстаграма и Фејсбука своје медаље, које је као рекреативац до сада освајао на разним спортским такмичењима, лицитира и подстиче друге да уплате новац за лечење болесне деце.
Nemanja
Фото: Немања Кнежевић, фото: Приватна архива

Сви који за њих лицитирају, новац уплаћују на рачун усмерен за лечење детета, за које се медаља лицитира, а који је објављен на сајту фондације „Буди хуман“.

– Првог дана акције објавимо кратак снимак и у њему кажемо за које дете новац скупљамо, од чега дете болује, до када акција траје и коју медаљу поклањамо особи која уплати највећу своту новца за лечење – прича нам млади Немања Кнежевић и додаје да му је најтеже да одлучи ком детету најпре да помогне. – Новац се никада не уплаћује мени, већ искључиво на кориснички рачун тог детета преко фондације „Буди хуман”. У данима када акција траје, заинтересовани нас обавештавају са колико новца ће помоћи лечење тог детета и особа која уплати највећу своту новца на крају добија медаљу.

Овај младић је, лицитирајући своје медаље, до сада, уз подршку бројних хуманитараца, кроз седам успешних акција прикупио око 173.000 динара. Како каже, нада се да је цифра и већа, будући да не може да зна кога је све подстакао да уплати новац. Његове медаље су завршавале углавном код жена, а своју нову адресу пронашле су у Новом Саду, Београду, Суботици, Шиду, Будисави, Инђији и Шапцу. Главни циљ Немањине акције „Медаље хуманости“ је да људи из његовог окружења стекну навику да помажу другима.

Фото: Приватна архива

Помоћ за четворогодишњу Милицу Тупањац

Ових дана у току је нова акција у оквиру које Немања путем друштвених мрежа позива људе да уплате новац за лечење четворогодишње Милице Тупањац из Новог Сада, која болује од церебралне парализе - квадрипарезе. Донатор са највећом уплатом добиће на поклон медаљу, коју овога пута донира Ненад Филиповић, коју је, као припадник Војске Србије, освојио 2016. године у Русији. Ненад је, иначе, крштени кум Лане Јовановић, девојчице која се управо налази на лечењу у САД.

– Милица показује огроман вербални потенцијал, али су јој неопходне терапије, медикаменти и помагала којима ће развити моторичке вештине. Она је на листи за две операције у САД у овој години, а на том путу недостаје јој још 90.000 евра – објашњава Немања Кнежевић.


Фото: Приватна архива

– Данас ће уплатити новац за нечије лечење, а свест о томе да су некоме помогли пружиће им леп осећај – прича нам млади Немања Кнежевић. – Због тог осећаја учиниће неко друго лепо дело, чешће ће помоћи комшији или пролазнику, а ми ћемо тако добити здравију средину пуну саосећајности и љубазности. Како је, с једне стране, главно одличје „Медаља хуманости” промоција хуманих вредности, тако је у другом плану промоција спорта и здравог начина живота.

Како каже, многи га контактирају да заједно реализују следећу акцију или неке друге хуманитарне пројекте, а има и оних који су управо кроз „Медаље хуманости” одлучили да донирају новац за лечење болесних и сада то чине редовно. Једну пријатељицу Немања је чак подстакао да и сама истрчи свој први полумаратон, како би и она могла да лицитира своју медаљу у некој од наредних акција. Жеља овог младог хуманитарца је да његова акција настави да се развија и постане самоодрживи пројекат како би могао да се усмери ка већим акцијама, за које, наводи, већ има идеје, али додаје да ће му мрежа хуманитараца, која се окупила око његове акције, помоћи за већа дела која су пред њим.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.2999
Најновије вести