Ноћни планинарски марш у част Дана ослобођења

НОВИ САД: Ноћни планинарски марш у част Дана ослобођења Новог Сада биће одржан 39. пут у ноћи између 3. и 4. новембра на Фрушкој гори на стази дугој око 18 км.
fruska gora
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Полазак је планиран у суботу, 3. новембра у 20.30 часова са међумесне аутобуске станице приградским аутобусом број 62 за Сремске Карловце. Старт марша је у 21.30 из центра тог насеља код чесме „Четири лава”, где ће, као и у дому на Стражилову, сви учесници морати да попуне пријаву за учешће.

Учесници марша ће ићи Европским пешачким путем - Е7 поред Гимназије, кроз „Дворску башту”, даље по гребену Чербат преко коте Авала до Планинарског дома „Стражилово”, где је планирана дужа пауза и евиденција присутних. Након тога, пешачење се наставља „црном стазом број 4” узвишењем изнад Буковца, поред споменика на Везирцу ка Петроварадину, одакле ка том насељу настављају поново Европским пешачким путем - Е7. Прерадовићевом улицом доћи ће до „Београдске капије”, где ће, у част 95. годишњице од уласка Српске војске 9.11.1918. године у град, положити букет цвећа у знак сећања на Ослободиоце. Београдском улицом, траса ће пешаке даље водити до Варадинског моста којим ће се спустити у Нови Сад преко Дунава, ићи Београдским кејом до Дома војске Србије, где је око 4 сата изјутра планиран завршетак марша.

Организатори напомињу да је потребно понети планинарску јесењу опрему, обавезно и батеријску лампу и заштиту од кише, флашицу воде, сендвич, воће и коштуњаве плодове за освежење у току ноћи.

Информације и пријаве могуће су на састанцима ПСД „Поштар”, Трг Галерија 4 у 19 часова или путем телефона на: 064/236-95-24. Марш организују Планинарски савез Србије, Новосадски планинарски савез с планинарима Новог Сада.

В. Б.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести