Новац због губитка посла потражује 402 Новосађанина

НОВИ САД: Током ванредног стања електронским путем се на евиденцију Националне службе за запошљавање пријавило 625 суграђана, од којих су 402 због губитка посла поднела захтев за новчану накнаду, сазнајемо у новосадској филијали НСЗ-а.
nsz posao
Фото: Dnevnik (arhiva)

Већину су, наводе, чиниле жене. Највећи број оних који су остали без посла су с трећим и четвртим степеном стручне спреме. По евиденцији НСЗ-а, суграђани који су остали без посла махом су радили у области хотелијерства, трговине, угоститељства, фризерским и козметичким салонима, као и у сектору саобраћаја. Највећи број њих има између 30 и 35 година, нешто мање је оних од 35 до 40, а потом следе млади од 25 до 30.

На крају априла у Новом Саду било је 14.555 незапослених грађана, што је, како кажу у НСЗ-у, смањење од два одсто у односу на исти месец претходне године. Вршилац дужности директора филијале Нови Сад Татјана Видовић каже за „Дневник“ да је НСЗ развио широку палету услуга којима се пружа подршка у тражењу посла и увећавају могућности за запошљавање. Осим тога, незапосленима, али и послодавцима, сваке године је на располагању и сет финансијских мера за подстицање запошљавања, као што су програми стручне праксе и приправника, јавни радови, субвенције за самозапошљавање, обуке за тржиште рада, субвенције за запошљавање и др.

Задовољни смо што можемо да кажемо да је, упркос ванредном стању, владало велико интересовање послодаваца и незапослених за тај вид подршке запошљавању, прича за „Дневник“ Татјана Видовић.

До сада је филијала Нови Сад, додаје, наша саговорница, примила 789 захтева за ангажовање 1.133 суграђана.

Одлуке о тим захтевима се доносе континуирано и закључују се уговори о ангажовању грађана. Неки од тих програма су још увек у току и послодавци се и даље могу пријавити за паре за подстицање запошљавања Националне службе за запошљавање. Детаљне информације могу добити у новосадској филијали НСЗ-а, наводи Видовићева.


За нови бизнис 126 уговора

На јавни позив НСЗ-а за самозапошљавање ове године конкурисало је 354 суграђана, а њих 126 потписаће уговоре, након чега ће им бити исплаћена субвенција за покретање сопственог малог бизниса. Националним акционим планом за 2020. годину предвиђено је да у програм самозапошљавања који се финансира новцем НСЗ-а на територији Републике Србије буде укључено укупно 3.100 грађана, од тога њих 2.200 биће финансирано из буџета НСЗ-а, а 900 ће, осим НСЗ-а, финансирати и локалне самоуправе.

Програми самозапошљавања биће финансирани и из буџета Града Новог Сада, који је за ту меру за 2020. годину издвојио 30 милиона динара, од којих је у току јавни позив за самозапошљавање жена.


Иначе, они који за време ванредног стања нису били у могућности да се пријаве на евиденцију незапослених и поднесу захтев за новчану накнаду електронским путем или поштом, могу то урадити у року од месец дана од његовог укидања, лично или такође електронски. Филијала Нови Сад НСЗ-а је током ванредног стања, а и након његовог завршетка, прилагодила рад клијентима. Тако су током ванредног стања њихове услуге биле доступне онлајн, а по завршетку је суграђанима, уз задржавање електронског облика комуникације, омогућен приступ и непосредан контакт када је то потребно, али уз поштовање свих заштитних мера.

Татјана Видовић додаје и да НСЗ наставља да улаже у обуку и преквалификације незапослених. Филијала Нови Сад ће, како наводи, у другој половини године реализовати курсеве за незапослене Новосађане, а у питању су обуке за вођење пословних књига, руковање грађевинским машинама, маникир-педикир, дигитални маркетинг. Организоваће и обуке за незапослене особе с инвалидитетом. Они ће се обучавати за енглески језик, вођење пословних књига, маникир-педикир, паковање прехрамбених и непрехрамбених производа, за електронско пословање, а биће им омогућена и основна информатичка обука.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.0612
Најновије вести