Нове бициклистичке и пешачке стазе у центру

После неколико неуспелих покушаја да нађе пројектанта за бициклистичке и пешачке стазе на делу Булевара Михајла Пупина, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције поново је расписала јавну набавку за техничку документацију.
1
Фото: Dnevnik.rs

Будући да је рок за подношење понуда 30. октобар и да ће 25 дана након тога бити донета одлука о додели уговора или обустави поступка, као и да је у случају да тендер успе рок за завршетак пројекта 60 до 120 календарских дана, изградња највероватније неће почети до краја ове године.

Како је наведено у конкурсној документацији, у поменутом делу града већ постоје бициклистичке стазе или се део пешачких користи за кретање бициклиста те је потребно раздвојити кретања пешака и бициклиста. Осим тога, на неким деловима стазе су оштећене па их је потребно реконструисати, односно пројектовати нове. Градска управа проценила је да би требало пројектовати укупно око 1.090 метара бициклистичких стаза, ширине два метра, уз делимичну или потпуну реконструкцију пешачких.

Иако је плато испред „Норка” и Главне поште у добром стању, на том делу треба, уколико је то могуће, идејним решењем предвидети посебне стазе за кретање бициклиста иза пешачких подземних пролаза на раскрсници Булевара Михајла Пупина и Улице Народних хероја, уз могућност реконструкције надстрешнице и формирање такозваних тунела за бициклисте.

Иако је плато испред „Норка” и Главне поште у добром стању, на том делу треба изградити посебне стазе за кретање бициклиста иза пешачких подземних пролаза

На деоници Булевара, од Улице Народних хероја до сервисне саобраћајнице испред зграде Бановине, потребно је раздвојити бициклистичке стазе од пешачких и у саобраћајном смислу их регулисати, а да би се формирала јединствена целина, део за пешаке требало би визуелно уклопити, односно ускладити с поплочањем испред „Норка” и Поште. Имајући у виду да се у том делу налазе пословни, угоститељски и објекти сличне намене, требало би предвидети и простор за паркирање бицикала, а висину поплочања на стајалишту ускладити с висином пода у нископодним аутобусима.

На делу Булевара Михајла Пупина од Бановине до Варадинског моста, стазе би требало уредити и по потреби проширити. Планирано је да на деоници од Пионирске до Улице Иве Лоле Рибара бициклистичка стаза буде одвојена линијским зеленилом, уз померање урбаног мобилијара, а како је у конкурсној документацији наведено, на тај начин би био омогућен безбеднији пешачки и бициклистички саобраћај.

Ј. Вукашиновић

Фото: Р. Хаџић

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести