Нови живот новосадског храма спорта

Уговор о изради пројектно-техничке документације за доградњу и реконструкцију објеката Јавног предузећа „Спортски и пословни центар Војводина“ (Спенс) потписали су, у присуству градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића, декан Факултета техничких наука у Новом Саду Срђан Колаковић и директор ЈП „Спортски и пословни центар Војводина“ Драган Милић у Медија центру тог предузећа.
д
Фото: Град Нови Сад

Тиме је начињен први корак ка изради идејног пројекта којем ће предходити студија постојећег стања Спенса, што ће у наредних шест месеци радити Факултет техничких наука. По завршетку те студије, Факултет ће имати рок од 12 месеци да сачини идејни пројекат, на основу којег би половином 2023. године могло да се разговара о уговарању посла у складу са жутим фидиком, уз решавање питања финансирања.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић истакао је да је велики дан за новосадски храм спорта Спенс, јер је за корак ближи суштинском решењу његове будућности. Он је нагласио да је разумео поруку Новосађана: желе да Спенс остане на том месту са истом архитектуром и да у потпуности буде реконструисан, али је додао да постоји и могућност проширења његових капацитета.

Град први пут после изградње Спенса, пре 40 година, на систематичан, логичан и стручан начин прилази решавању проблема (Милош Вучевић)

- Град је у јуну ове године добио Стратегију развоја Спенса, која је дефинисала куда и како треба да се крећемо у погледу очувања и његовог унапређења. Након тога смо у градском буyету определили 100 милиона динара за израду пројектно-техничке документације до нивоа грађевинске дозволе - казао је Вучевић. - Град први пут после изградње Спенса, пре 40 година, на систематичан, логичан и стручан начин прилази решавању проблема. Значајно је што ће нам Факултет техничких наука предочити студију о реалном стању Спенса, како не би било ко закључивао и тврдио да ли нешто ваља или не, да ли цури или не, а тиме ћемо добити и јасну слику који су кључни изазови пред нама.

Градоначелник је нагласио да је разумео поруку Новосађана: желе да Спенс остане на том месту са истом архитектуром и да у потпуности буде реконструисан, али је додао да постоји и могућност проширења његових капацитета

Професор др Срђан Колаковић нагласио је да Факултет техничких наука жели да помогне граду да сачува и модернизује један од објеката по којем је препознатљив.

- Поред Петроварадинске тврђаве, новосадског Универзитета и Сајма за такозвани “четврти стуб”, по ком је Нови Сад препознатљив, сматра се Спенс - појаснио је Колаковић. - Дошао је на ред и да он добије ново рухо и да створимо нове садржаје. На пројекту ће радити наши млади професори који ће добити шансу да се искажу, уз подршку старијих, искуснијих колега.

Фото: Град Нови Сад

Базен по ФИНА стандардима

Градоначелник Новог Сада  је потврдио да се приводи крају тестирање затвореног олимпијског базена на Спенсу, односно да је већ неколико дана напуњен водом и да је све у реду, те да ће посао бити годтов до краја године.

- Проблем око цурења је настао због нестручног рада, тако да није  тржни центар “Променада” потопио базен, како се говорило - казао је градоначелник.

Професор Колаковић је додао да су са Факултета техничких наука, када су већ ушли у посао реконструкције базена, предложили градоначелнику Вучевићу да базен буде по ФИНА стандардима, како би се могла организовати међународна такмичења.


Колаковић је појаснио да је концепт спортско-трговинско-пословног центра, какав је Спенс, превазиђен, посебно јер је у његовој близини изграђен тржни центар “Променада”.

- Недавно је у близини отворен и Научно-технолошки парк где је била изузетно велика потражња пословног за развој компанија. У том смислу сматрамо да Спенс треба да понуди нове садржаје и да буде спона свега што се дешава у Новом Саду. Наравно, спортски садржаји, не само да ће бити задржани, већ ће бити проширени - рекао је Колаковић и додао да ће се вероватно све “скидати” са Спенса, осим контрукције, пре свега због новог закона о енергетској ефикасности објеката и противпожарној заштити и новим материјалима.

Фото: Град Нови Сад

Како је рекао директор ЈП „Спортски и пословни центар Војводина“ Драган Милић, потписивање уговора је још једна потврда сарадње између Града Новог Сада, Факултета техничких наука и тог предузећа.


Пандемија утицала на пословање

Вучевић је казао да је ситуација с коронавирусом значајно утицала на пословање Спенса, због чега је даван попуст на закуп пословног простора.

- Једно време нису била одржавана спортска такмичења, па на утакмицама није било публике, нису организовани концерти и друге велике манифестације. Све то је утицало на пословање Спенса, а расходи су оптерећујући - рекао је градоначелник. - Ипак оптимиста сам и задовољан што на прави начин сарађијемо с установама и институцијама у нашем граду, и што од Факултета имамо професионалну подршку.


- За израду Студије о реалном стању Спенса биће потребна велика помоћ наших запослених, па ћемо све капацитете усредсредити да стручњаци добију непоходне податке, а како би Новосађани и спортисти имали што боље услове за бављење спортом, као и да испратимо стандарде савременог пословног амбијента, али и да понудимо друге садржаје - казао је Милић додавши да је битна била одлука да објекат буде сачуван и  да је сигуран да ће грађани Новог Сада то подржати.

С. Ковач

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести