„Ново културно насеље” окупило уметнике 

Манифестација „Добро дошли на Насеље” шести пут је окупила љубитеље културе и више од стотину разноврсних уметника и излагача кроз целодневни програм који је приказан кроз замишљени културни центар на отвореном на Новом насељу.
NovoNaselje 07_FBakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Посетиоци свих узраста могли су погледати представе, музичке перформансе, изложбе и инсталације, те учествовати у различитим радионицама, тренинзима, хуманитарним ацијама, разменити старе ствари, намештај, књиге и још много тога. По речима Огњена Томашевића из Удружења „Ново културно насеље”, ове године путем конкурса се пријавио рекордан број учесника, што, како је рекао, показује да у Новом Саду живе креативни и квалитетни људи који желе да поделе своју уметност с другима. 

– Наша идеја од старта је да другим деловима града дамо пример како се овакви садржаји могу организовати, а за сада је наш главни циљ борба за културни центар на Новом насељу – рекао је Томашевић, и додао да раде и на другим пројектима кроз које укључују и суграђане у осталим деловима града. – Увек смо отворени да дамо савет или идеју другим деловима града да јачају и да се од свог дворишта крене и раде овакве лепе ствари. Наша манифестација је сваке године све боља, и надамо се да ће тако и остати да бисмо кроз четири године прославили њено десето издање.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

На фестивалу се представила и наша колегиница, фото-репортерка Вања Фифа, која је у парку „Међу брезама” приказала своју изложбу под називом „Тајна”, коју чини десет фотографија насталих током њеног путовања кроз Босну и Херцеговину ове године и лане. Како нам је рекла, такве манифестације доста значе младим уметницима, попут ње, јер је то прилика да за њен рад и уметност чује и види је велики број људи.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

– Схватила сам да је „Тајна” добар назив за изложбу јер на фотографијама представљам свет ислама, који за наш народ овде у неку руку и јесте тајна – казала је Вања Фифа. – Људи на помен ислама најпре помисле на тероризам и патњу, а ја сам хтела кроз ове фотографије да прикажем њихов свакодневни живот и да се наши суграђани упознају с тим светом. Да схвате да они у ствари јесу питоми људи, да смо ми исти као и они, али да нам је само вероисповест другачија. Укупно је десет фотографија, а када се гледају редом, може се склопити смислена прича, коју сам желела да испричам.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Клинци су углавном уживали у разноврсним едукативним, спортским и еколошким радионицама као и дечјим представама. Својим наступима представили су се, између осталих, и бенд „Саундчек оркестра”, хор „Исон” и оркестар „Добри људи”, а „Зелени барјак” приказао је средњовековне борбе.

В. Бијелић

Фото: Дневник (Ф. Бакић)
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

 

EUR/RSD 117.3271
Најновије вести