НС БАЈК Не јењава потражња за градским бициклима

Сезона система „НС бајк” је у пуном јеку, а како је за наш лист потврдила потпаролка ЈКП „Паркинг-сервис” Јасна Ковчин, заинтересованост Новосађана не опада, напротив. Током година рада система, направљена је база редовних корисника и сваке сезоне се региструје око 200 нових.
NS bajk stanica u Futoškoj ulici Foto: Dnevnik.rs/R. Hadžić
Фото: НС бајк станица у Футошкој улици Фото: Дневник.рс/Р. Хаџић

– Од априла нам се прикључило 180 нових корисника, од тога се 80 определило за сезонску претплату – каже Јасна Ковчин. – Укупно у нашем систему има око 5.000 корисника, док је од почетка сезоне до данас било око 6.000 изнајмљивања, што је приближно броју у истом периоду прошле године, стога је и било очекивано да ће грађани и даље у великој мери користити алтернативни вид превоза.

Током маја и јуна број рентирања био је приближан, а највише изнајмљују резиденти који користе бицикл за своје свакодневне активности. Не може се са сигурношћу утврдити колики проценат туриста користи „НС бајк” систем, али свакако су заинтересовани за обилазак града на градским двоточкашима.

Како каже наша саговорница, у сваком тренутку оперативно је око 120 бицикала, док је 60 двоточкаша у резерви. Они постепено замењују старије и истрошене моделе, што је пракса већ годинама. У току ове сезоне, као и претходних година, није било значајних случајева вандализма на станицама и бициклима, нити је било крађе двоточкаша. Све станице су опремљене видео-надзором да би се та могућност свела на минимум.

– Вишегодишње искуство показује да грађани третирају градске бицикле као своје и на тај начин воде бригу о њима – каже Јасна Ковчин. – Постоји реална потреба за изградњом нове „НС бајк” станице, и у плану је да се она до краја сезоне нађе на Булевару краља Петра Првог.

По њеним речима, поступак набавке је приведен крају, док се реализација очекује ових дана да би нова станица била пуштена у рад у наредни месец-два.

 И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5720
Најновије вести