Очитавање УВ зрачења у ДЗ Змај Огњена Вука

У објекту Дома здравља „Нови Сад“ у  Змај Огњена Вука постављен је УВ индикатор, мерач за тренутно очитавање интезитета сунчевог зрачења, који на адекватан и приступачан начин показују висину УВ индекса, са ознаком када је безбедно, а када се треба склонити са сунца.
 Postavljen merač za trenutno očitavanje sunčevog zračenja Foto: S. Šušnjević
Фото: Постављен мерач за тренутно очитавање сунчевог зрачења Фото: С. Шушњевић

У објекту Дома здравља „Нови Сад“ у  Змај Огњена Вука постављен је недавно УВ индикатор, као и у  осам основних школа у Војводини и 11 осмолетки на територији Србије, као резултат њиховог учешћа на конкурсу „Два лица сунца“, организованог у оквиру кампање системске едукације о одговорном понашању на сунцу „Заштита за све“. Како је за наш лист рекла специјалиста дерматовенеролог Дома здравља „Нови Сад“ Др Јадранка Јанковић, то су мерачи за тренутно очитавање интезитета сунчевог зрачења, који на адекватан и приступачан начин показују висину УВ индекса, са ознаком када је безбедно, а када се треба склонити са сунца.

- Овакав графички приказ је нарочито прилагођен деци млађег школског узраста, као и свим грађанима, јер на тај начин, у сваком тренутку, могу сазнати колико су безбедни на сунцу и у складу са тим комбиновати здраве навике у циљу очувања свог здравља - каже др Јанковић.

Фото: Постављен мерач за тренутно очитавање сунчевог зрачења Фото: С. Шушњевић

- Циљна места за постављање ових индикатора су зато управо школе. Такви индикатори привлаче пажњу и преносе поруку деци на приступачан начин, јер деца проводе више времена на сунцу него одрасли. Са друге стране, дечја кожа је знатно осетљивија на негативне утицаје сунчевог зрачења, па у каснијем животном периоду, због прегоревања и опекотина на сунцу у детињству, могу настати озбиљне и дугорочне здравствене последице.

Према њеним речима, осим школа, адекватна места за њихово постављање су и здравствене установе, а Дом здравља „Нови Сад“ је установа где се велики значај даје превентивним прегледима  и превентивном раду уопште.

- Примарна превенција управо подразумева едукацију о факторима ризика за настанак болести, а када су кожни тумори у питању, сунчево зрачење је најзаначајнији фактор ризика, те је овај вид едукације веома користан - каже наша саговорница. - Школе у којима су постављени УВ индикатори су одабране након учешћа на конкурсу у оквиру кампање „Заштита за све“, који се спроводи у циљу едукације о одговорном понашању на сунцу.

Кампању спроводи Фонд Б92, уз подршку Министарства здравља и Министарства просвете Републике Србије.

И. Бакмаз

 

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести