Од аренде се очекује око милион евра

Пре мање од седмице, градска администарција је објавила два јавна позива - за остваривање права бесплатног закупа градског пољопривредног земљишта и за доказивања права пречег закупа.
Gradska kuća, Novi Sad  Foto:dnevnik.rs/A. Erski
Фото: Dnevnik.rs

Како наводе из Градске управе за привреду, Град Нови Сад, по подацима од Катастра, располаже с 5.796,4046 хектара пољопривредног земљишта у државној својини и око 1.100 хектара у јавној својини Града.

Пољопривредно земљиште у државној својини се даје у закуп на основу Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији града Новог Сада, који се израђује за сваку годину у складу са Законом о пољопривредном земљишту, а који је усвојен током пролећа у градском парламенту.

Из Градске управе за привреду наводе да се на основу члана 61 Закона о пољопривредном земљишту, оно у државној својини може дати на коришћење, односно без накнаде, а површина која је предвиђена Годишњим програмом за 2017. годину је 851,8541 хектар. То земљиште превасходно је намењено школским и високошколским установама, као и државним шумарским предузећима.

Како наводе из Градске управе за привреду, Град Нови Сад, по подацима из катастра, располаже с 5.796 хектара пољопривредног земљишта у државној својини и око 1.100 хектара у јавној својини града

Како кажу у Градској управи за привреду, по праву пречег закупа за сточарство, по Годишњем програму заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији града Новог Сада за 2017. годину, планирано је давање у закуп 652,1446 хектара у складу са Законом о пољопривредном земљишту и Правилником о условима и поступку давања у закуп и на коришћење пољопривредног земљишта у државној својини.

Преостало земљиште се издаје у закуп путем Огласа за јавну лицитацију пољопривредног земљишта у државној својини на територији Новог Сада за 2017. годину. Из Управе кажу да, по инструкцијама Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду, закуп важи једну годину јер још увек није завршен поступак реституције.

Ове године, напомињу из Градске управе за привреду, планирани приход од издавања у закуп пољопривредног земљишта у државној својини износи 125.824.992 динара.

С. Крстић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести