(ВИДЕО, ФОТО) ОДРЖАНО ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ У ПРУЖАЊУ ПРВЕ ПОМОЋИ: Синергија младости, хуманости и безбедности

Традиционално градско такмичење у пружању прве помоћи, одржано је данас у кругу Дечјег села „Др Милорад Павловић” у Сремској Каменици и окупило је око 300 волонтера из Новог Сада, али и Суботице, Зрењанина, Београда, па и Братиславе.
б
Фото: Дневник/ Л. Радловачки

У оквиру главне теме „Елементарне непогоде” такмичило се седам екипа подмлатка (пожар, муња, олуја, земљотрес, лавина и торнадо) и осам екипа омладине (шумски пожар, гром, град, цунами и поплаве).

На манифестацији су, осим армије најхуманијих волонтера, били и начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић, заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац, председник Црвеног крста Нови Сад пуковник др Братољуб Бркљача, секретар др Драган Лазић и бројни пријатељи и сарадници из разних државних институција и цивилних удружења.


Победници Цунами и Олуја

На такмичењу у пружању прве помоћи у категорији омладине победила је еикпа број 7 под називом „Цунами”. Када је реч о подмлатку, екипа „Олуја”, такође под бројем 7, однела је прву награду.


Фото: Дневник/ Л. Радловачки

– Сведоци смо да живимо у турбулентним временима када се распирују ратови широм света, имамо елемнетарне непогоде и природне катастрофе које су све учесталије, а управо су волонтери Црвеног крста ти који су на првој линији помоћи и рука спаса људима које је задесила несрећа, што је за дивљење и поштовање – рекао је Црнобарац на отварању такмичења, истичући да је данашњи дан протекао у знаку синергије младости, здравља, хуманости, безбедности, свега онога што треба да негујемо у будућности.

Фото: Дневник/ Л. Радловачки

Према речима Новаковића, бити волонтер Црвеног крста је нешто немерљиво и један од стубованашег друштва, док је пуковник др Бркљача истакао да је одржано такмичење симбол хуманости, доброте и чисте љубави.

 Будући да је на прошлогодишњем државном такмичењу у пружању прве помоћи омладина Црвеног крста Новог Сада однела победу, наш град ће ове године бити домаћин 13. и 14. септембра, а како је секретар ЦКНС др Драган Лазић подсетио, пре тога ће се одржати покрајинско такмичење и то у Руми 1. и 2. јуна.

Деца и млади су показали своје вештине, знање и спремност да се нађу људима у невољи. Распоређени по тематским полигонима доказали су шта значи тимски рад, али и бити волонтер најхуманије организације.

– Активности Црвеног крста су веома важне и требало би да свако научи нешто најбитније, јер никад се не зна кад ће се некоме десити да наиђе на неку особу којој треба помоћ – рекла је волонтерка ЦКНС дванаестогодишња Нађа Црнић која је учествовала у екипи „Муње”. – Када бих се задесила у реалној ситуацији, да је некоме заиста потребна помоћ, успела бих да се снађем, чак иако немам материјала. У таквим тренуцима најбитније је бити свестан шта се десило и знати како да помогнеш а да додатно не повредиш.

Л. Радловачки

 

 

EUR/RSD 117.0672
Најновије вести