ОПЕНС отвара врата

Први ОПЕНС дани ове године биће организовани сутра, а поводом априла, који је месец студената. Програм почиње од 18 часова перформансом “Ја умем да говорим” у Кампусу, код фонтане испред студентског дома “Слободан Бајић”.
OPENS, plakat   Foto: OPENS promo
Фото: ОПЕНС промо

Након тога следи пресељење у Кинеску четврт и у 19 часова догађај “Стартапуј се” у клубу “Quarter”, Булевару деспота Стефана 5.

“Ја умем да говорим” је перформанс на тему дискриминације и различитости, настао током вишемесечног рада ментора школе савременог циркуса “Цирконео” са младим полазницима. Позориште на отвореном студентима приближава културу. Представа се игра на великим конструкцијама, комбинујући моћ чисте глуме, пантомиме, савременог циркуса и кабареа, након чега следи јавни час акробатике.

Кулминација догађаја планирана је за Кинеску четврт, у којој ОПЕНС отвара врата за креативност и вештине. Идеја је да се у клубу “Љуотер” окупи 12 предузетника по моделу живе библиотеке. Простор ће бити подељен у три дела, тако да ће у сваком бити три одвојена “предавања“ у форми неформалног разговора, који ће предавачи водити уз помоћ модератора, али и у разговору са публиком. Вече се завршава журком. Модератори тог дела су екипа „Државног посла“, а биће представљени и ГИР, „Mokrin house“, „Вега ИТ“, „Шкрабац“, „Браћа буразери/Deckotzar“, „Црна овца“, „Дашко&Млађа“, „Тегла’с“, „Њуз.нет“, „Мудролије са Твитера“, „Razbeerbriga“ i „Pray eyewear“.

Како ће свака серија разговора ићи истовремено са три бине, публика ће на улазу добити сатницу и сајлентдиско слушалице, тако да ће у сваком моменту моћи да бира који разговор слуша.

Што већем броју младих људи приближити све могућности које се нуде граду који носи титулу „Омладинске престонице Европе“ и младима који у њему живе, идеја је ОПЕНС дана.

Кинеска четврт представља будући “youth creative polis”, односно креативну четврт града у којој би, реконструкцијом која је већ почела, прво требало да заживи први Омладински центар у нашој земљи. Већ следеће године то ће бити простор за све младе у Новом Саду, простор који ће невладине организације за младе моћи слободно да користе и који ће, поред забаве, садржати квалитетне пројекте и радионице за младе.

Б. П.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести