Опенс у сарадњи са организацијама психосоцијалне подршке: Помоћ младима

Савез омладинских удружења ОПЕНС покренуо је кампању “Сазвежђе подршке”, у сарадњи са девет организација, како би дао свој допринос смањењу негативних осећања, оснажио младе и пружио помоћ у неговању њиховог менталног здравља.
opens
Фото: Ј. Хорват

“Сос женски центар”, Новосадски хуманитарни центар “Из круга – Војводина”, Подружница за Јужнобачки округ Друштва психолога Србије и Институт за јавно здравље Војводине, Група “Изађи”, Центар за пружање емотивне подршке особама у кризи и превенција суицида “Срце”, “Омладина Јазас Нови Сад”, Удружење грађана “Патрија”, “Едит центар” и Удружење “Црвена линија” јесу организације које ће бити на располагању свима који сматрају су им помоћ и подршка неопходне.

Неки од проблема у фокусу кампање биће балансирање школских и породичних обавеза у измењеном свакодневном функционисању младих, суочавање са осећањима губитка било које врсте, пружање подршке у ситуацији изолације, повезивање различитих организација која се баве темом менталног здравља ради унапређења истог у измењеним околностима и слично. Многе организације пронашле су начин да реагују и наставе свој рад прилагођавајући се околностима и специфичностима ситуације изазване пандемијом. Тако су и наведене организације, које се баве пружањем психосоцијалне подршке, наставиле свој рад, сада прилагођен потребама грађана, међу којима су често и млади.

Ситуација изазвана корона вирусом, када су људи позвани да се изолују, да буду опрезни чувајући своје и здравље других, када су уобичајени животни токови измењени и преобличени, изазива у многима негативна осећања, па тако и код адолесцената. Период адолесценције је сам по себи изазован и неретко га прате помешане и бурне емоције, збуњеност и потреба да упознају себе, изграде свој идентитет и пронађу своје место у друштву. Све те процесе додатно отежавају спроведене мере услед ширења пандемије, те су неки облици подршке, попут школе, пријатеља и ваннаставних активности, који су иначе доступни адолесцентима, у значајној мери ограничени. Такође, ситуација пандемије утиче на све људе, па тако и одрасле чланове породице који су у ситуацији изолације често основни извор подршке, те тако и збуњеност код одраслих и бурне емоције које они доживљавају, код адолесцената могу довести до доживљаја смањене сигурности, а затим и анксиозности.

Б. П.

EUR/RSD 117.5751
Најновије вести