ОТВОРЕН АКАДЕМСКИ ЦЕНТАР ЗАШТИТE ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ; Вучевић: Сјајна идеја која окупља изузетне људе (ФОТО, ВИДЕО)

Академски центар заштитe животне средине и одрживог развоја, у организацији Удружења „Чепом до осмеха“ отворен је  у Креативном дистрикту (Кинеска четврт) у Новом Саду и том приликом је Петри Стевановић из Београда додељена неуролошка столица, која је набављена захваљујући сакупљеним и рециклираним чеповима, а која ће јој омогућити већу удобност и подршку током свакодневних активности.
2
Фото: Dnevnik.rs

У просторијама Академије, површине 176 квадратних метара, на два нивоа, грађани ће имати могућност да се окупљају, биће организовани панели, конференције i округли столови како би се разменила искуства и мишљења о унапређењу животне средине и биће запослене особе са инвалидитетом како би им се пружила прилика да дају допринос заједници.

Отвaрању просторија су присуствовали подпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић, министар за рад, социјална и борачка питања Никола Селаковић и градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.

Вучевић је рекао да, када су му представници Удружења „Чепом до осмеха” пре осам година, у време када је био градоначелник Новог Сада, изнели идеју о раду није био сигуран да ли ће је моћи остварити у потпуности.

Фото: Dnevnik.rs

- Корак по корак уверио сам се да имају сјајну идеју и енергију као и да окупљају изузетне људе, а отварање Академије је само један драгуљ у круни  -  казао је Вучевић. - Одродили смо се не само од природе него и једни од других. Када научино децу да воле своје вршњаке, а људе међусобно да се поштују онда ће сви водити рачуна о природи и променити однос према њој. Тада ћемо бити много успешнији по питању одрживог развоја и екологије. „Чепом до осмеха“ представља пример удружења које је успело својим радом да уједини подизање свести о екологији и бригу за здравствено угрожене грађане. Све што су до сада урадили говори у прилог томе да им треба пружити подршку у наставку даљег рада.

Након обиласка просторија Селаковић је рекао је импресиониран речима охрабрења након разговора са онима који смисао налазе у хуманитарном раду.

- Податак да је 1.400 тона чепова сакупљено говори о томе да је, нажалост, неко био способан да то баци али и да је неко то могао да сакупи и да искористи како би помогао другима - нагласио је Селаковић. - Живимо у времену у ком се човек одродио од природе, па све мање води рачуна о природи. Зато овакава удружења су охрбрење и показатељ шта људи могу заједно, волонтерски да учине на плану заштите животне средине.


За социјално предузетништво 50 милиона динара

Селаковић је казао да је министарство за рад, социјална и борачка питањапре три седмице отпочело кампању социјалног предузетништва, те да ће удружња моћи да рачиунају на подршку.

- Пре две седмице је Влада Србије усвојила уредбу о критеријумима за расподелу средстава за промоцију социјалног предузетништва. За ту намену је издвојено 50 милиона динара. Социјално предузетништво је нова нада и шанса да припаднике социјално осетљивих група запослимо, да имају осећај да доприносе заједници и да могу да зараде новац - нагласио је Селаковић.


Ђурић је подсетио да од неколицине волонтера пре неколико година, данас Удружење има више хиљада волотера и хиљаде грађана који наменски сакупљају чепове у хуманитарне сврхе.

Фото: Dnevnik.rs

- Акција „Чепом до осмеха” је резултирала куповином помагала за чак 85 деце са сметњама у развоју, чиме је значајно олакшан њихов живот  - казао је Ђурић. - Посебном ме радује чињеница што ће овде бити ангажована и запошљавана млада стручна лица из области заштите животне средине, као и особе из рањивих категорија друштва. За све нас, не само у Новом Саду, већ широм земље, чеп више није само затварач неке флаше, већ симбол емпатије и подршке.

Према речима председнице Удружења Вање Петковић биће то место које ће окупљати цивилни сектор, привреду и доносиоце одлуука.

- За нас је важно да се заштита животне средине приближи сваком појединцу, а да проблеме решимо кроз дијалог - поручила је Вања Петковић.

С. Ковач

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести