Отворена изложба фотографија “15. јул: Дан демократије и националног јединства Турске”

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је отварању изложбе фотографија  “15. јул: Дан демократије и националног јединства Турске” у спомен на жртве неуспелог покушаја државног удара у Турској 15. јула 2016. године.
vucevic izlozba
Фото: Град Нови Сад

Изложбу постављену у Културном центру Новог Сада организовали су Амбасада Републике Турске у Републици Србији, Турска агенција за сарадњу и координацију – ТИКА и Новинска агенција Анадолија, а свечано ју је отворио амбасадор Републике Турске Њ.Е. Танжу Билгич.

„Данас имамо прилику да се кроз изложбу подсетимо најдраматичнијих дана у новијој историји Турске. Ове фотографије представљају много више од уметности. Оне су сведочанство о храбрости једног народа, о његовој жељи да одбрани не само своју част и слободу своје земље, већ и највише цивилизацијске токове, да одбрани демократију. Изложба подсећа на подршку дату турском народу уз који је Србија је тих дана, непрестано била. Нисмо крили ту подршку председнику Ердогану и демократском поретку, који је био нападнут у време пуча и међу првима смо осудили нападе. Две године после, наше две земље, нижу све боље билатералне и економске односе. Председник Александар Вучић и председник Ердоган негују одличне односе који се директно одражавају на политичку стабилност на Балкану и проширују могућности за сарадњу. Намере су нам да што више турских инвеститора дође у нашу земљу, у наш град, као и интензивирање привредне и туристичке размене“, рекао је Милош Вучевић.

Фото: Град Нови Сад

Амбасадор Билгич је рекао да је пре две године турски народ осујетио покушај државног удара са великом храброшћу.

„Прави пријатељи се познају у невољи и зато желим овом приликом још једном да се захвалим Србији која је одмах након државног удара стала уз турски народ и демократију. На другу годишњицу овог гнусног покушаја државног удара организовали смо изложбу фотографија која показује како је турски народ херојски очувао демократију и будућност своје земље. Са поштовањем се сећамо одважних људи који су изгубили живот и изражавамо захвалност онима који су том приликом били рањени. Такође се захваљујем Новом Саду и Културном центру града на великом доприносу у реализацији ове изложбе“, рекао је амбасадор Билгич и нагласио да је интенција да се у блиској будућности инвеститори из Турске упознају ближе са могућностима које нуди Нови Сад у погледу проширења пословања, а нарочито у ИТ сектору.

Фото: Град Нови Сад

После Новог Сада, у Сјеници у петак, 13. јула, биће посађено дрвеће у спомен на "шехиде (хероје) 15. јула", у Новом Пазару истог дана биће одржана комеморација у сарадњи са Културним центром "Јунус Емре" и Бошњачким националним вијећем, док ће у суботу, 14. јула у Београду бити одржана дечија трка на Калемегдану под слоганом "Педале се врте за пријатељство и демократију".

Фото: Град Нови Сад

Покушај државног удара у Турској десио се 15. и 16. јула 2016. године, а државни удар је покушао да изведе побуњени део турске војске који је био против турског председника Реџепа Тајипа Ердогана. У сукобима између пучиста и војске одане властима у Турској, према речима амбасадора, погинуло је 290 људи, а више од 2.000 је повређено. На другу годишњицу овог догађаја, посетиоци изложбе у Новом Саду ће имати прилику да виде фотографије које приказују како је турски народ херојски очувао демократију и будућност своје земље.

Фото: Град Нови Сад
EUR/RSD 117.3152
Најновије вести