Писана реч непрекидно кружи градом

Зимска Новосадска размена књига одржана је јуче у Културној станици „Еђшег“ под слоганом „Књиге греју“.
Zimska Novosadska razmena knjiga u Kulturnoj stanici „Eđšeg“ Foto: R. Hadžić
Фото: Зимска Новосадска размена књига у Културној станици „Еђшег“ Фото: Р. Хаџић 

Посетиоцима су, осим књига, по­нуђене и две радионице. Ону под називом „Израда алтернативних корица за похабане књиге“ водио је Милан Триковић из Удружења издавача и књижара Србије, док је за израду оригами обележивача за књиге била задужена студенткиња гра­фичког дизајна Хелена Мак.

- Новосадска размена књига настала је  у лето 2017. године. Ово је већ шеста размена по реду, а и мимо ових догађаја, размена се наставља, тако што прикупљамо књиге, организујемо разне састанке, помажемо другим мањим оваквим догађајима у граду и  набављамо нове примерке и дајемо неразмењене књиге, тако да оне круже - истиче програмска директорка „Размене“ Катарина Костић.

На размени се увек нађе три-четири хиљаде књига, а да би све лакше функционисало, уведени су и „преразмишљони“, врста купона којима се обрачунава вредност књиге коју власник жели да размени

Како наводи, размена књига родила се у Дому Б612, алтернативном културном центру у Милетићевој улици 40. 

- Међутим, нисмо могли да останемо тамо, јер нам се простор „омалио“. Пријатељи из Дома и даље долазе да нам помажу на разменама и наши су гости овде, али због већег интересовања суграђана морали смо да нађемо већи простор. У то време отворила се Културна станица „Еђшег“, па су нас позвали да размене организујемо овде – каже Костић.

По њеним речима, на размени се увек нађе три-четири хиљаде књига, а да би све лакше функционисало, уведени су и „преразмишљони“, врста купона којима се обрачунава вредност књиге коју власник жели да размени.

- Књиге се на пријемном пулту прерачунавају у „преразмишљоне“ у односу на врсту књиге, жанра, очу­ваности и колико је тражена. Тим купонима учесници размене купују књиге из наше базе. Највише „преразмишљона“, по основним правилима, носе енциклопедије и ретка издања и то од пет до осам. Проза иде од три до пет купона, за поезију се углавном највише добија до три купона - објаснила је програмска директорка „Размене“ Катарина Костић, истичући да је за раст и развој ове манифестације заслужна неформална група од шесторо младих окупљених око портала „Преразмишљавање“.

        С. Крстић

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести