Почела 16. Новосадска јесен

Почела је 16. Новосадска јесен и трајаће до суботе (26. октобра) на првом спрату Спенса.
novosadska jesen, Dnevnik/Branko Lučić
Фото: Дневник/Бранко Лучић

Једна од највећих еколошких, привредних и туристичких манифестација у нашој земљи, коју организује Покрет горана Новог Сада, обједињује привреду, екологију, културу. Овогодишње дешавање, за разлику од претходних, трајаће три дана. У петак је отворена од 9 до 20, и суботу од 9 до 17, а комплетан програм може се пронаћи на сајту организатора. Улаз је бесплатан.

Како наводи Ђурђица Симин из Покрета горана, циљ манифестације је да подстакне људе да користе јесен за садњу.

– Ове године уведен је и едукативни семинар, у оквиру стручног скупа и учења кроз пројектну наставу – истиче Ђурђица Симин.

На овогодишњој изложби понуђени су цвеће, саднице, опрема за хортикултуру, предмети старих и уметничких заната, мед и здравствено безбедна храна. Представљају се произвођачи цвећа из целе Србије. Највише се продаје цвеће: велика лаванда по 300 динара, мини-орхидеје коштају 600, а за оне веће треба издвојити 1.000. Луковичасто цвеће, нарциси и лале стају од 300 до 500 динара. Могуће је видети и нове врсте цвећа које прошлих година нису биле изложене, а најтраженија је „божићна звезда” од 400 динара.

Што се тиче пчелињих производа, ове године их, како наглашава трговац Владимир Хуњади, има мање него прошле, али квалитет не заостаје. Хуњади истиче да се највише продаје Фрушкогорски липов мед, који кошта 1.200 динара, ливадски и багремов мед. На тезгама с киселим и слатким производима може се пронаћи домаћи ајвар, који кошта 600 динара, кисела паприка по 250, док је пуњена паприка 400.

Мишљења грађана су подељена што се тиче цена. Редовни дугогодишњи посетиоци сматрају да су цене више када се упореде с прошлом годином, док су нови посетиоци задовољни ценама јер је, како кажу, цвеће ипак јефтиније од онога које се продаје по граду.

Е. Милетић, К. Војанић, А. Драговић

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести