Почела обнова бициклистичких стаза на Футошком путу

Вест о почетку реконструкције стазе на Футошком путу и истоименој улици обрадовала је многе Новосађане јер су оне већ годинама оштећене и, због коренског система дрвећа, пуне бројних “закрпа” и денивелација, те вожња двоточкаша тим путем личи на планински бициклизам.
1
Фото: Dnevnik.rs

У току су припремни радови, попут исколчавања трасе, рашчишћавања и обележавања терена, а из Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције наводе да је извођач уведен у посао 26. августа. Грађевинци и механизација тренутно су распоређени код ГСП-а јер радови, како је планирано, почињу од Булевара кнеза Милоша, на левој страни Футошког пута, посматрано из Ветерника ка граду. Вредност инвестиције је око 181,14 милиона динара с ПДВ-ом, од чега је Управа за капитална улагања АП Војводине обезбедила 70 милиона, док ће остатак бити издвојен из градског буyета.

Реч је, иначе, о другој фази радова, којом је обухваћена деоница од Хајдук Вељкове улице до Булевара патријарха Павла и, осим изградње стаза, предвиђено је и постављање саобраћајне сигнализације, клупа и корпи за отпатке, као и урбане опреме, попут носача за бицикле и жардињера. Рок за завршетак реконструкције и постављања опреме је 240 дана, а посао је поверен новосадском “Пут инвесту”, који је на тендеру учествовао с фирмом “AB&CO”. Предмет пројекта, који је урадио Архитектонско- грађевински институт из Новог Сада, су стазе са обе стране улице, укупне дужине седам километара, прелази, аутобуска стајалишта, платои испред школа и других јавних установа, као и платои за контејнере. Реконструкција је подељена у две фазе, односно на деонице од Булевара ослобођења до Хајдук Вељкове и од те улице до Булевара патријарха Павла. Како је у тендерској документацији објашњено, деонице на којима нису решени имовинско-правни односи, од Улице Илариона Руварца до Булевара Европе, изостављене су из пројекта, као и оне од Булевара Европе до Улице цара Душана, с јужне стране. Осим оштећења, одговорни пројектанти су као проблеме навели и недовољан капацитет, имајући у виду повећан обим бициклистичког саобраћаја, али и безбедност бициклиста у зонама раскрсница, као и аутомобиле паркиране на стазама.

Бициклистичке стазе ће целом дужином, с обе стране улице, бити проширене, што ће, између осталог, обезбедити неометано мимолилажење и претицање. Такође, биће удаљене и од дрвореда, што ће смањити утицај коренског система и оштећења коловозне конструкције, као и могућу штету на дрвећу приликом градње. Постављањем одговарајућих баријера биће решен проблем фукционисања пешачког и бициклистичког саобраћаја, због непрописно паркираних аутомобила, а да возила, на колским улазима индивидуалних објеката, не би ометала кретање, где год је то могуће, биће остављено пет метара од проточног дела Футошке улице до бициклистичких стаза.

Фото: Dnevnik.rs

Где просторне могућности то дозволе, жива ограда ће бити измештена, али је остављен слободан простор за формирање нове или, пак, неких других засада између стаза. Пешачки и бициклистички саобраћај ће бити раздвојен на деоницама где су услови то дозволили, с тим да, како је објашњено, на многим местима то није био случај. Пројектанти наводе да су два разлога за то - корење дрвећа и колски улази. Када је реч о стајалиштима, њихов положај остаје исти, уз корекцују дужине, тако да могу стати два стандардна аутобуса. Ширина пешачких стаза варира од 2,25 до три метра, у зависности од расположивог простора, а пешачки прелази су прилагођени кретању слепих и слабовидих, као и особа с инвалидитетом.

Планирано је поплочање бехатон коцкама, а у близини јавних објеката пројектована су одморишта с одговарајућим мобилијаром, с тим да је постављање клупа предвиђено и код аутобуских стајалишта. Канте за отпатке биће распоређене у близини клупа, а на мини тргу код крака Улице браће Рибникар планиране су и жардињере са зеленилом. Паркинг места за бицикле налазиће се на два места - у близини Сателитске пијаце и у Школској улици.

Ј. Вукашиновић

Фото: Д. Андулајевић

Тендер за деоницу до Улице Антона Чехова

И док су у току припремни радови за реконструкцију стаза на Футошком путу и Футошке улице, од Хајдук Вељкове до Булевара патријарха Павла, Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције недавно је расписала тендер за прву етапу прве фазе. Јавном набавком је обухваћена деоницу од Хајдук Вељкове до Улице Антона Чехова, а процењено је да ће сређивање тог дела трасе, односно градња путева, поплочавање и асфалтирање површина, те набавка и постављање сигнализације и саобраћајних знакова, као и корпи за отпатке и клупа, коштати готово 49,6 милиона динара без ПДВ-а (49.583.333).

Рок за подношење понуда на тендер завршава се 15. септембра, а 20 дана након тога биће донета одлука о додели уговора или, пак, обустави поступка. Сви предвиђени радови, како је у конкурсној документацији наведено, морају бити завршени за највише осам месеци (240) дана, а уколико Градска управа успе да закључи уговор с извођачима, реконструкција би могла да почне у октобру, рачунајући и време неопходно за увођење извођача у посао.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести