Поклоници латинског језика у Српском Сиону

Јединствена у Србији, Летња латинска школа „Collegium Carolivicanum”, која је у организацији Карловачке гимназије почела 18. августа у Сремским Карловцима, завршава се данас.
Učesnici prve letnje škole „Collegium Carolivicianum” Foto: Dnevnik.rs
Фото: Учесници прве летње школе „Collegium Carolivicianum” Фото: Дневник.рс

Полазници, њих 26, током протеклих дана учили су латински језик на часовима, али су и ван наставног процеса комуницирали на том језику. Осим латинског, изучавали су и старогрчки језик, а имали су и часове певања и глуме.

По речима професорке класичних језика у Карловачкој гимназији Јелене Рудовић, која уз колегиницу Јелену Савић из Филолошке гимназије у Београду, организује тај курс, полазници су били подељени у две групе – почетничку и напредну. Чинили су их, сходно знању језика, ученици Карловачке и Пожаревачке гимназије, Филолошке, Математичке и Војне гимназије из Београда, Медицинске школе из Прокупља, те студенти с Одсека за класичне науке и историје Филозофског факултета у Београду и њихови професори, као и предавачи из поменутих средњих школа.

– На тој првој летњој латинској школи полазници су имали част да уче од еминентних професора – каже Јелена Рудовић. – Међу њима су проф. др Војин Недељковић и проф. др Дарко Тодоровић с Катедре за класичне науке  Филозофског факултета Универзитета у Београду, док су млади предавачи Јиржи Чепелак из Прага и докторанд на Одсеку класичних наука у Београду Вукашин Миљковић. У рад школе је укључен и проф. др Горан Видовић с београдског Филозофског факултета, који је с полазницима припремао одломак из комедије коју су одиграли на завршној свечаности.

Фото: Полазници су посетили и знаменитости некадашње римске престонице у Сремској Митровици Фото: Дневник.рс

Осим одласка бициклима на Стражилово и пловидбе катамараном по Дунаву у режији Еколошког центра „Радуловачки”, у којем су били смеш­тени, полазници су посетили и знаме­нитости некадашње римске престонице у Сремској Митровици. Синоћ је у Свечаној сали Карловачке гимназије одржан програм на којем су презентовали начин и резултати рада, у шта спадају драмска и музичка тачка.

Прву карловачку Летњу латинску школу подржали су Институт за антику и класично наслеђе и Одсек за класичне науке Филозофског факултета у Београду. Таква школа истовремено се одржава у Бугарској, али, за разлику од карловачке, она траје пет година и на њој су лане учествовали ђаци најстарије српске гимназије у којој се, осим савремених језика, уче и класични – латински и старогрчки.

        З. Милосављевић 

Пројекат „Јавни интерес у Сремским Карловцима“ реализовала је „Панонија медиа“ у сарадњи са „Дневником“. Ставови изнети у овом тексту нужно не узражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.3742
Најновије вести