ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ Хладно пиће и воће најбољи спас од врућине

Након што је половина лета прошла пропраћена честим пљусковима и температурама испод просека, метеоролози најављују летње жеге на које смо навикли.
limunada pixabay
Фото: pixabay.com

При високим температурама организам брзо губи течност па су већ јуче многи суграђани прибегли освежењу у виду сокова, сладоледа, пива и неизоставних лубеница.

Грађани су послушали савете лекара, па се испред трафика стојало у реду да би се пазарила хладна вода. За оне који више воле сокове, највећи избор је свакако у радњама и мегамаркетима, који често нуде снижења, посебно уколико се купује паковање сокова од шест флаша. Најјефтиније се могу наћи газирана пића, а најскупљи су сокови који садрже чисто воће, за које је потребно издвојити и до 200 динара.

Пивопије имају одличан избор, како по кафићима, тако и по неколико специјализованих новосадских радњи које нуде одлична занатска пива. За љубитеље увозних пива препорука је да посте мегамаркете који последњих година имају пристојан избор иностраних пива.

Цена пива у лименци од 0,33 литара зависи од произвођача, па се домаћа продају за 60 динара, док увозна стају више од 110, док је за исту колину у стакленој амбалажи потребно издвојити између 70 и 80 динара. Најјефтиније су свакако популарне „дволитре” – има их у понуди у свим радњама, а могу се пазарити већ за 90 динара, колико иначе кошта литар.

Сладокусци имају на располагању разноврсне сладоледе: од оних на штапићу до егзотичног тајландског, али и оних из посластичарница у фишеку, чија цена се креће око 50 динара за куглу. У продавницама избор сладоледа је добар, посебно у мегамаркетима, који нуде богат избор укуса и брендова.

Пијачне тезге су пуне свакојаког воћа, али преовладава сезонско, попут бресака, шљива и грожђа. Продаја лубеница, по речима трговаца, протеклих недеља није била сјајна. Најавом топлих дана лубеничари трљају руке у нади да ће већину продати јер нема бољег освежења од тог сласног освежавајућег воћа.   

С. Ковач

EUR/RSD 117.5781
Најновије вести