ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ Почните полако да припрeмате зимницу

На новосадским пијацама трговци су на тезге, као и протеклих недеља, углавном изложили шљиве, брескве, нектарине, грожђе и крушке. Навалу очекују наредних дана јер се сезона зимнице тек захуктава, а у том периоду се очекује и повратак грађана с годишњег одмора.
sljive
Фото: Дневник/ Ј. Вукашиновић

Ипак, домаћице већ мисле на то како да скувају пекмез, џемо или слатко.

Цена сезонског воћа у односу на пре неколико недеља није се битније променила. И даље у понуди има бресака, а за килограм потребно је издвојити између 100 и 120 динара. Поново је у моду дошла виноградарска бресква, стара сорта која је отпорна на болести. Наравно, пошто се ради о врсти коју нема потребе прскати, она кошта десетак динара више у односу на нектарине и друге брескве. Како смо сазнали од продаваца на Футошкој пијаци, највише се продају шљиве, које су ове године обилно родиле.

Плодови су велики и, чини се, свежи јер се због велике потражње кратко задржавају на тезгама. Понуда је богата на свим пијацама, па трговци за килограм шљива углавном траже око 60 динара, али се на Кванташкој пијаци могу наћи и за мање од 50 динара. Лукави продавци на неким тезгама нуде „попуст” на шљиве, односно за два килограма чачанске лепотице траже 100 динара, а за килограм 65.

Ситне летње сорте крушака које су се могле купити протеклих неколико недеља заменили су сочни лепи и крупни јесењи плодови, чија цена се креће око 100 динара килограм. И омиљена међу потрошачима виља­мовка нашла је своје место на тезгама за 120 динара килограм.

Сезона сласног грожђа увелико је у току. Ипак, цена му се не спушта испод 110 динара. Род је ове године одличан, али му због кишног лета фали мало сласти. Ипак, домаћицама које праве слатко од грожђа то неће сметати јер ни цена шећера не осцилира: килограм стаје између 50 и 65 динара, у зависности од произвођача и продавнице, за паковање од пет килограма је потребно издвојити око 300, а за оно од десет килограма око 600 динара.

У продаји се могу наћи тегле, флаше и поклопци, а најбоља понуда је у мегамаркетима. За теглу запремине 720 милилитара потребно је издвојити 25 динара, за ону од 350 милилитара која се херметички затвара, 240, а за поклопце десетак динара.    

С. Ковач

EUR/RSD 117.5819
Најновије вести