ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ – УРЕЂИВАЊЕ БАШТЕ: Најтраженије старе сорте воћа

Са првим сунчаним и топлијим данима сви се журе да отпочну радове у башти. Ипак, овог пролећа баштовани су због мартовског снега морали да на кратко одложе алате.
Cveće
Фото: Дневник.рс/архива

Стручњаци увек саветују да, тек када престане опасност од касних пролећних мразева, саднице које нису засађене током јесени, могу да нађу место у башти. Време за садњу је, како кажу они, погодно све док биљке не почну да листају. У расадницима у Новом Саду и околини, као и на градским пијацама у априлу понуда сезонског цвећа, семења и садница воћака је најразноврснија.

Цене садница воћа у расадницима и пијацама крећу се од 250 до 400 динара, а према речима продаваца, Новосађани се протеклих година све више распитују за старе сорте које су отпорне на болести и прилагођене нашим климатским условима.

Најповољније су саднице јабука, попут златног и црвеног делишеса које стају око 250 динара, а за шљиве, крушке виљамовке, трешње, вишње и виноградарску брескву продавци траже око 350 динара.

Саднице бобичастог воћа, које су последњих година постале популарне због благотворног дејства на организам, могу се пазарити у расадницима, пољопривредним апотекама или викендом на пијацама. Познате сорте грожђа попут кардинала, хамбурга и афус алија коштају 150 динара, расад јагода од 60 до 100, малина и купина од 120 до 200, огрозда, рибизла и двогодишње ароније око 300, док је гоyи најсупљи и кошта око 500 динара.

Семење повртарских култура може се наћи у пољоприврединм апотекама, пијацама па чак и мега маркетима још од краја фебруара. Цена зависи од количине семења које је у паковању, па је обично неопходно издвојити између 30 динара за кесицу блитве, ротквица или салате и 200 динара за 100 грама бораније. Почетком априла тражени су кромпир чија цена се креће око 700 динара за десет килограма и арпаyик за који је потребно издвојити 200 динара по килограму.

На Футошкој пијаци могу се наћи семена егзотичних и ретких биљака чија цена је нешто виша. Тако се семе мексичке хабанера паприке продаје по 200 динара, италијанског чери папрадајза за 150, а има и семења кивана, папаје и јапанске тикве.

Април је право време за улепшавање врта или балкона због дужих и влажних дана који погодују расту цвећа. Тек прошле седмице на новосадским пијачним тезгама се у понуди нашло цвеће. Саднице жбунастих, патуљастих и многоцветних ружа коштају од 150 до 250 динара, мушкатле од 150 до 200 динара, док су хибридна семена кадифа и каранфила од 100 до 150 динара, док се десет луковица далија, кана, гладиола и љиљана могу пазарити за 150 до 200 динара.

Наравно, не сме се заборавити и на прихрану цвећа и садница. Ове препарате најбоље је купити у пољопривредним апотекама и посаветовати се око правилне употребе. На тржишту се могу набавити универзална вештачка ђубрива, као она специјана за цитрусе, мушкатле, поврће, а коштају од 350 до 600 динара.

С. Ковач

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести