Позив за волонтере: Кад је тешко – „Срце”

Према подацима Светске здравствене организације, у 2019. години је више од 700.000 људи извршило самоубиство.
srce
Фото: Youtube Printscreen

Стопа суицида која се тренутно бележи у Србији и даље је изнад европског просека, а међу младима, узраста између 15 и 29 година, самоубиство је други најчешћи узрок, одмах иза саобраћајних несрећа. Посебно су алармантни подаци о броју људи који су у емотивној кризи и којима је потребна подршка.

Новосадски центар „Срце“, од 1991. године окупља волонтере који свакога дана од 14 до 23 часа разговарају с људима који су усамљени, узнемирени, повређени, тужни, очајни, несигурни и слушају их, пружајући подршку путем телефона, мејла или чета. Последње две године, од почетка пандемије коронавирусом, посебно су интезивирани разговори са особама о изазовима са којима се сада додатно сусрећу.

Волонтер Срца не мора да буде психолог, психотарапеут или психијатар, не мора да има претходног искуства, нити да зна ишта о самоубиству. Топлина, срдачност и толеранција, спремност на подршку, разговор без осуђивања о болним осећањима, мислима и проблемима – многима су били повод да се прикључе „Срцу“, а после процеса селекција и обуке за рад, постају волонтери који дарују време, топлину, знање и разумевање људима у кризи, свакога дана, од 14 до 23 часа.

Сви који желе да буду подршка особама којима је то потребно и да се придруже волонтерима Центра треба да се пријаве до среде, 13. октобра, путем сајта srce.org.

С. С.

EUR/RSD 117.3078
Најновије вести