ПРЕМА УРЕДБИ О АДРЕСНОМ РЕГИСТРУ Одзвонило безименим улицама

Доношење уредбе по којој ће се до краја 2018. године ажурирати подаци адресног регистра изазвало је велику пажњу.
nazivi ulica
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Према тој уредби, све улице морају да имају име, па ће тако ваљда доћи крај мукама становника  који живе у улицама без имена или броја, а рачуна се да  је таквих око три милиона у Србији. Колико је безимених улица у Новом Саду, за сад је непознаница.

„Тај број није могуће сада прецизирати и знаће се тек по изради предлога за именовање нових улица путем Елабората уличног система, што ће урадити Републички геодетски завод“, казала је шефица Одсека за адресни регистар у Републичком геодетском заводу и геодетски инжењер-специјалиста Весна Протулипац.

Додаје да је потреба за именовањем улица већа у насељеним местима ванградског типа, где је у последњих 20 година изграђено доста објеката.

„По Уредби о адресном регистру, која је саставни део пројекта Унапређење земљишне администрације, сви објекти у којима се живи и ради морају да имају адесу, без обзира на то да ли су у поступку озакоњења или не“, рекла је наша саговорница.

Улице на Камењару, Мишелуку, Адицама, у Ветернику, на Сајлову и у Шангају само су неке чији би статус требало да буде решен у овом поступку.

Бриге имају не само поштари, радници Хитне помоћи и полиције када на терену не могу да пронађу одредиште већ и грађани којима предстоји промена личних докумената. У предности су свакако они који поседују чиповане личне карте, али ни за друге нема журбе јер ће тек по њеном истеку, тврди Весна Протулипац, морати да промене адресу становања.

Да би се неком локалитету доделио назив, неопходно је поштовати одређену процедуру, после које се усвојени називи објављују у „Службеном гласнику”.

„Сам предлог за давање или промену назива улице Комисији Скупштине града за називе делова насељених места и јавних служби може поднети појединац или правно лице“, каже председница Комисије Кристина Менеши.

По Уредби о адресном регистру, која је саставни део пројекта Унапређење земљишне администрације, сви објекти у којима се живи и ради морају да имају адесу, без обзира на то да ли су у поступку озакоњења или не

Наводи да тај предлог треба да садржи ознаку парцеле и назив катастарске општине за локалитет за који се предлаже име.

„Затим се предлог доставља Служби за катастар непокретности у Новом Саду и Заводу за урбанизам ради прибављања стручних мишљења. Након тога, Комисија разматра предлог самог назива и, уколико се изјасни позитивно, утврђује предлог решења о давању назива улици. За то је битно да је одређени локалитет важећим регулационим планом предвиђен за јавну површину. Да ли јесте или није, одговор даје Јавно предузеће Урбанизам“, вели Кристина Менеши.

Имајући у виду да су у Новом Саду у службеној употреби и мађарски, словачки и русински језик, предлог се доставља и националним саветима мањина ради давања мишљења.

Грађани могу предложити и само назив, без локалитета. Уколико га Комисија прихвати, сама ће одредити за који део града ће га искористити. Да ли ће у истом поступку бити усклађене латиничне и ћириличне табле, као и имена која одударају од правила каква налаже Правопис, одлучиће Градска управа за комуналне послове и Служба за катастар непокретности.

С. Милачић

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести