Против комараца крећу авиони, хеликоптери, амфибије, чамци …

НОВИ САД: Новосадска “Циклонизација” извешће вечерас, из ваздуха, са воде и са земље, серију комбинованих третмана против речних комараца. Како наводе из овог предузећа у третманима у заштитној зони, уз цео ток Дунава, ће учествовати два авиона, један хеликоптер, чамци  и амфибијска возила, док ће третмани са земље унутар градске територије, приградских насеља и села  бити изведени са двадесет аутомобила опремљених УЛВ генераторима.
1
Фото: Циклонизација

Ово је већ трећи овакав свеобухватан третман од почетка овогодишње систематске акције заштите здравља грађана од комараца на територији Новог Сада, а други у врло кратком периоду. Претходни је изведен у понедељак увече, а из “Циклонизације” кажу да је ово показатељ са каквом хиперодукцијом речних комараца се суочавамо ове године.  

-Контрола успешности је показала да су третмани изведени у понедељак на територији Града Новог Сада имали високу ефикасност. Међутим, непосредно после њих уследила је миграција популација руралних - речних комараца на територију Града Новог Сада. Миграција подразумева кретање популација из нетретираних зона широм Војводине из плавних зона и ритова ка насељеним зонама. То је разлог што смо у врло кратком периоду добили бројност речних комараца у ЦДЦ  клопкама која је неколико десетина пута већа од критичне и што је било неопходно организовази ново комбиновано третирање из ваздуха, са земље и са воде, а у циљу спуштања бројности популација речних, руралних комараца испод критичне, објашњава Дарио Аћимовић, менаџер за односе са јавношћу “Циклонизације”.

Аћимовић подсећа да ове године имамо савршене хидрометеоролошке услове за хиперпродукцију комараца и да се цео регион бори са најездом комараца у урбаним зонама. За то што је стање у Новом Саду ипак знатно боље него у другим подунавским градовима, заслужни су, сматра Аћимовић, правовремени и свеобухватни ларвицидни и третмани против одраслих комараца који се спроводе још од априла.

-Током маја имали смо више великих третмана против ларви речних комараца. Хватали смо подручје Града Новог Сада и општина Беочин и Сремски Карловци. Рађени су са земље, али и биолошким бти леденим гранулома из хеликоптера и амфибија. Иначе, овогодишња систематска акција заштите здравља грађана од комараца стартовала је у пуном обиму у априлу. Акција је почела извођењем третмана против урбаних или, такозваних, кућних комараца у затвореном и на отвореном у квартовима на Новом насељу и Сателиту у којима се налазе згарде чији подруми су константно по водом и који су иделана изворишта комараца током целе године. На овом подручју су извршени су прво ларвицидни третмани, а потом и третмани са земље против одраслих форми комараца. Паралено са овим третманима, ларвицидно су третирана и сва изворишрта кућних комараца на каналима и барама на целој територији Града Новог Сада.

Аћимовић наводи да је мониторинг комараца константан током сезоне и да ће третмани бити извођени чим се за то укаже потреба. Иначе, систематска акција заштите здравља грађана од комараца подрзумева мониторинг ларви и одраслих комараца, биолошке и хемијске третмане против ларви комараца са земље, воде и из ваздуха, као и третмане против одраслих форми комараца са земље, са воде и из ваздуха. Такође, подразумева и контролу успешности свих врста третмана.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести