Први међународни фестивал бајки у КЦ „Руменка“

Први међународни фестивал бајки под називом „Верујете ли у бајке?”, у организацији Културног центра „Руменка”, који се недавно придружио мрежи Културних станица града Новог Сада, биће одржан у петак и у суботу у Културној станици „Руменка” (Ослобођења 26), најављено је на конференцији за медије одржаној у среду у КС „Свилара”. Свечано отварање нове манифестације биће одржано у петак у 17 часова уз присуство званичника.
д
Фото: Дневник (К. Ивковић Ивандекић)

Како су навели, Фестивал бајки и у рестриктивним епидемиолошким оквирима има међународни карактер јер ће, осим извођача из Србије, своје сценске интерпретације представити и гости из Мостара и Тузле, док долазак гостију из Хрватске и Црне Горе није био могућ ове године. Цео Фестивал ће, како је нагласила Ивана Зечевић, бити спроведен у складу с прописаним здравственим мерама, и представиће три вида уметничког израза: класичну музику, луткарски театар и савремени сценски израз, у чијем фокусу су покрет и плес.

Конференцију су учинили занимљивом костимирани глумци који су представљали неки од главних ликова бајки, док су о бајкама и луткарским изведбама говорили драмска саветница Фестивала Ружица Бојовић и редитељ представе „Успавана лепотица” и режисер Културно-образовног центра „Бранислав Нушић” Цветин Аничић.

Идејни творац Фестивала бајки, директорка Културног центра „Руменка” Драгана Милошевић је изразила наду да ће Фестивал бити један од програма који ће Нови Сад представити у 2021. години, када је град Европска престоница културе.

– У епидемиолошким оквирима у којима живимо на глобалном нивоу готово годину, заиста је свака реализација културног догађаја – једна мала победа – навела је Драгана Милошевић. – Овај фестивал је заправо одговор на потребе човека да поново поверује, да поверује у чуда јер, како је Душко Радовић говорио „Ко у чуда верује – тај чуда и ствара”. То је, заправо, и права порука овог фестивала.

Посетиоце Фестивала „Верујете ли у бајке?” данас очекује представа „Храбри кројач” позоришта „Максимус арт” из Београда у 18 часова и представа „Бајке из старе Сехаре”, настале по мотивима одабраних бајки браће Грим у извођењу луткарског позоришта „Сале” из Тузле у 19 часова. Сутра суграђани могу уживати у представи „Успавана лепотица” новосадског позоришта „Театрило” у 17 часова и у представи „О њежности” у 19. Како су навели, Фестивал ће музичким програмом, у извођењу Марка Милетића на виолончелу и Валентине Ненашеве на клавиру, улепшати манифестацију сутра у 18.45 часова.

Број места је ограничен услед поштовања епидемиолошких мера те је потребна резервација на број 621-62-97, а за све посетиоце обавезно је ношење заштитних маски.

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5822
Најновије вести