Први пут у Србији: На новосадском Дочеку посебне светлосне инсталације

НОВИ САД: Специјалне светлосне инсталације, визуелни ефекти и перформанси и сарадња мултимедијалних уметника и музичара и то у Подграђу Петроварадинске тврђаве, као једне од најбоље очуваних фортификација у Европи, створиће потпуно нови амбијент барокног драгуља Новог Сада за Дочек 31. децембра у оквиру Теслине светлосне галерије. 
d
Фото: ns2022.rs

По први пут у Србији биће представљене неке од европских светлосних инсталација, уметничких радова и техничких уређаја, подижући капацитете продукције оваквих догађаја по угледу на велике европске земље попут Немачке и Холандије. Теслина светлосна галерија представиће уметничке радове уз више од 100 расветних уређаја постављених концептуално дуж моста Дуга и више од 30 ласера на Београдској капији, уз посебну технику која ће премијерно бити коришћена за ласерско исцртавање на Петроварадинској тврђави и 13 професионалних пројектора на шест локација у Подграђу. 

Кроз дизајн светла и видеа мултимедијалног уметника др Петка Танчева из Бугарске, музичку композицију Мирослава Новакова и сценски покрет, чија је ауторка Сташа Кукић, свечано отварање Теслине светлосне галерије приказаће различите аспекте Теслиног живота, његовог односа према свету, али и начина на који је тај свет неповратно променио.

Цео тим је уложио много труда у ово, али мислим да нас је све ујединила заједничка сврха – да створимо нешто смислено, да својим ликовним алатима испричамо причу о Тесли и да комбинујемо наша разноврсна уметничка искуства и позадине. Када је у питању мој визуелни рад, мој општи приступ је био да уметнички интерпретирам причу о Тесли и његовом односу према светлости. Трудио сам се да се држим подаље од дословног илустровања, веć да радим на суштини и да створим простор за публику у коме могу да буду инспирисани, као што сам ја био, рекао је Танчев, поред ког у Нови Сад стижу још два европска мултимедијална уметника, др Алберто Новело из Италије и Иван Марушић Клиф из Хрватске, чији ће рад бити светлосни перформанс „Трзај у крајолику“.

Фото: ns2022.rs

Оно што сам за сад видио је сјајно и вјерујем да ће публика бити задовољна. Радити на отвореном усред зиме је увијек захтјевно, но уз овакву подршку мислим да неће бити никаквих проблема. Фестивали свјетла су у задњих 10-15 година од малих фестивала прерасли у маинстреам догађаје у Европи, рекао је Клиф, добитник награде Прашког квадријенала 2019. године, чије су инсталације фокусиране на позориште, перформансе и аудио-визуелне форме, док су Новелови радови представљени у музејима у Паризу, Мадриду, Риму, али и на бројним европским музичким манифестацијама попут Амстердам Данце Евент, Бијенала у Венецији и других.

Заједно са европским уметницима, на визуелном идентитету Теслине светлосне галерије, ради др Милица Стојшић уз студенте Сценског дизајна са Факултета техничких наука у Новом Саду, повезујући тако локалну и европску сцену, уз јединствено искуство за младе, новосадске уметнике који имају прилику да буду део једног од највећих догађаја у граду.

Када сам пре две године позвана да будем уметничка директорка Дочека, прва ствар коју сам схватила је да ми треба да се бавимо не само концертима већ догађајима. Иако Дочек обухвата концерте, сценски дизајн сваког од тих догађаја једнако је важан као и музичари који у склопу њих наступају. У том смислу, видим да Теслина светлосна галерија на најбољи могући начин наставља ову линију промишљања Дочека, и да, црпећи инспирацију из Теслиних идеја и визија, али и аутентичног амбијента Подграђа, гради нови простор догађаја, рекла је Стојшић.  

У оквиру Дочека 31. децембра, програм је инспирисан великим научником Николом Теслом, као првим почасним грађанином Новог Сада, на уласку у годину у којој ће Нови Сад бити Европска престоница културе. Током 31. децембра најпре ће код моста Дуга бити премијерно изведен део представе „Тесла изуметник“, у режији Небојше Брадића и извођењу Српског народног позоришта, која укључује и публику, формирајући поворку која ће својим проласком, будити и симболички осветлити мост Дуга, до Подграђа Петроварадинске тврђаве, где почиње Теслина светлосна галерија, која траје до 1. јануара. У оквиру Теслине светлосне галерије, поред мултимедијалних уметника, посебном аудио-визуелном доживљају допринеће наступи домаћих и европских музичара, који ће сада бити потпуно другачији, захваљујући светлосним инсталацијама. Међу њима су Нипплепеопле, Ђорђе Миљеновић, Канда Коџа и Небојша, значајна имена електро сцене из Аустрије – Крудер и Дорфмајстер и Електро Гуззи, потом Минилинија, Ноисе Деструцтион и други. 

У оквиру Теслине светлосне галерије за све посетиоце биће постављени и шанкови са топлим пићима и напицима, мобилни тоалети, а у Подграђу ће бити отворено и неколико угоститељских објеката, уз бројне садржаје. 

Мапу с тачним локацијама Теслине светлосне галерије у Подграђу можете пронаћи на линку: https://docekns.rs/mapa/ 

Партнер Теслине светлосне галерије је компанија НИС.

Детаљне информације, сатницу и локације у оквиру Дочека 31. децембра и 13. јануара могу да се пронађу на сајту „Нови Сад – Европска престоница културе“.

Сви програми у оквиру Дочека 31. децембра биће бесплатни, а строго ће се поштовати епидемиолошке мере које буду актуелне у тренутку одржавања догађаја.

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести