Рушење Албуса кошта готово 12 милиона динара

НОВИ САД: Рушење некадашње фабрике сапуна „Албус”, која је пресељена у Индустријску зону, коштаће Градску управу за грађевинско земљиште и инвестиције безмало 12 милиона динара, с ПДВ-ом (11.946.358), а донета је одлука да се уговор додели ветерничкој фирми ДОО „Шуша”.
albus
Фото: Dnevnik (arhiva)

То предузеће ће за уклањање два објекта и рашчишћавање парцеле имати највише 45 календарских дана.

Управа је за техничку документацију рушења издвојила 150.000 динара, док је контрола тог пројекта плаћена 23.340.  Урбанисти, иначе, предлажу да се у Радничкој улици 30, 30а и 32 граде општеградски центар с пословним објектима, као и комплекс зграда државних служби и Полицијске управе. Зграде фабричког комплекса у Радничкој 32, које ће ускоро бити срушене, заузимају укупно 1.050 квадратних метара земљишта и налазе се на две парцеле површине 2.710 квадрата. Један објекат се простире на 284 квадрата и има приземље, два спрата и поткровље, на вишем делу, односно приземље и спрат на нижем, док други заузима око 762 квадрата плаца и има приземље и спрат, односно само приземље на мањем дограђеном делу.

Како је у тендерској документацији наведено, због дугогодишњег неодржавања, обе зграде су у лошем стању и углавном се не користе, осим североисточног дела складишта, у којем је продавница ауто-делова, пред исељењем.

Фото: Dnevnik (arhiva)

Пројектант је предложио да се, због што веће безбедности, за рушење зграда користи грађевинска механизација, односно багери-гусеничари са специјалним хидрауличним алатима за дробљење бетона и резање арматуре. Такође, кровни покривач на оба објекта је делом од валовите азбест-цементне салонит плоче, па је неопходно предузети све потребне мере да се спречи емисија азбеста и материјала који га садрже у ваздух, али и његово испуштање у воду. Уклањање таквог крова подразумева његово скидање, паковање и транспорт до депоније предвиђене за ту врсту отпада. Након уклањања свих објеката и темеља, инфраструктуре и ограде, одабрани извођач ће морати и да изравна терен и уреди околину.

Ј. В.

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести