Састанак представника власти и цивилног сектора: Боље управљање отпадом заједнички циљ

Представници граске власти и међуопштинске радне групе за управљање отпадом за општине Бачка Паланка, Бачки Петровац, Темерин, Жабаљ, Беочин, Врбас и Србобран, разговарали су јуче о увођењу и унапређењу система примарне сепарације комуналог отпада.
separacija debata
Фото: Dnevnik.rs

Дебата је организована на иницијативу Удружења за заштиту потрошача у оквиру пројекта „Зелена депонија” коју финансијски подражава Европска унија, Канцеларија за сарадњу с цивилним друштвом и Фондација „Фридрих Еберт”.

Говрећи о хигијени у граду, помоћник градоначелника Новог Сада Владимир Стојковић казао је да то обухвата два фактора – грађане и предузеће које је основано да односи отпад. Он је подсетио на то да је одлагање отпада на места која за то нису предвиђена кажњиво, те би сви заједно требало да поведемо рачуна о заштити животне средине. Када је реч о регионалном управљању отпадом, Стојковић је напоменуо да је формирана међуопштинска радна група, те да је у току израда пројектно-техничке документације за изградњу регионалне депоније.

– Неки пројекти су завршени и приближавамо се изградњи регионалне депоније, као и рециклажног дворишта, трансфер-станица, те опремањем одговарајућом механизацијом новог јавног комуналног предузећа, али и општина – објаснио је помоћник градоначелника. – Када сви пројекти буду завршени, знаћемо колико ће све то да кошта, иако сад већ имамо неке оквирне износе. Разматрано је неколико места за изградњу нове депоније и урађена су геотермичка истраживања, те је одлучено да је тренутна локација Градске депоније одговарајућа за формирање регионалне. Ради се и пројекат рециклажног дворишта, за који је раније добијен новац од Фонда за заштиту животне средине.

Стојковић је најавио набавку дробилица за грађевински отпад да би се он рециклирао јер је, како је рекао, примећено да се на Градску депонију одлажу значајне количине.

По речима председника Удружења за заштиту потрошача „Просперитет” Радомира Ћириловића, циљ окупљања је да се сагледа тренутна ситуација када је реч о сепарацији и управљању отпадом, упореде подаци, те на основу тога одреде наредне активности.

– Задовољан сам што су се представници свих седам општина и градске власти одазвали позиву, те што су доносиоци одлука спремни на сарадњу, без које нема ни релизације пројеката – истакао је Ћириловић. – Важно је да се померимо с мртве тачке, а након ове дебате, разговараћемо и с представницима јавних комуналних предузећа.

Председник „Просперитета” изнео је низ замерки на рад ЈКП „Чистоћа”, односно менаyмент тог предузећа, за који сматра да ненаменски троши новац ангажујући друге фирме за обављање основне делатности тог предузећа, између осталог и чуваре контејнере.

– „Чистоћа” кабасто смеће, које, како кажу, неодговорни и некултурни грађани бацају поред контејнера, проглашава за дивље депоније, па онда ангажује неког да ту депонију санира – навео је Радомир Ћириловић. – Осим тога, до сада је ради примарне сепарације свим кућама у Новом Саду требало обезбедити по две канте за раздвајање отпада.

Текст и фото Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.3076
Најновије вести