Управљање отпадом: Годишње бацимо 35 кила хране по становнику

НОВИ САД: Само петина испитаника из сектора здравства и угоститељства који су учествовали у истраживању НАЛЕД-а и ГИЗ-а о правилном управљању отпадом од хране, зна шта је тај отпад и како се њиме управља да би што мање штетио животној средини, речено је на онлајн конференцији за новинаре.
Redovno upozoravaju da se otpad odlaže u kontejnere i kante i korpe za otpatke Foto: Dnevnik.rs
Фото: Редовно упозоравају да се отпад одлаже у контејнере и канте и корпе за отпатке Фото: Дневник.рс

У истраживању је учестовало 50 здравствених установа секундарног и терцијарног сектора и 200 угоститељских објеката.

Петина њих отпад од хране баца директно у комунални отпад. Отпад од хране се најчешће баца у контејнер и одвози на депонију. Његово коришћење за исхрану животиња је на другом месту, на трећем је компостирање а тек на четвртом коришћење у енергетске сврхе.

Шеф јединице НАЛЕД-а за заштиту животне средине Слободан Крстовић је навео да највећи број установа у којима се отпад од хране не збрињава правилно, поступа тако због недостатка знања о тој врсти отпада, затим недостатка подстицајне политике државе којом би се наградило правилно управљање отпадом кроз умањење пореза или накнада за његово одношење.

Мирјана Кнежевић из ГИЗ-а је истакла да ће се успешност пројекта мерити с два циљана податка: један је да се сакупи 1.000 тона отпада од хране, а други да се ниво знања великих пороизвођача отпада хране повећа 50 одсто.

А колико отпада има, показује податак да се у Србији годишње баца готово 250.000 тона хране, 35 килограма по становнику. Само у угоститељском сектору се наручује око 120.000 тона намирница, од којих трећина заврши на депонији.


Ускоро нови закон

Начелница Одељења за управљање отпадом у Министарству заштите животне средине Радмила Шеровић је најавила да ће ускоро доћи до измена Закона о управљању отпадом.

То ће отворити простор да се посебним правилником о управљању биоразградивим отпадом унапреди област збрињавања отпада од хране и да се смањи његово одлагање на депоније јер он има употребну вредност и може се поново искористити.


Истраживање о познавању процедура за одговорно управљање отпадом од хране показало је да угоститељски објекти на дневном нивоу просечно произведу око осам килограма тог отпада, а здравствене установе у којима се припрема и служи храна до 28 килограма.

Поменуто истраживање је део пројекта за одговорно управљање отпадом од хране који заједнички спроводе НАЛЕД, Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ и компанија „Есотрон”.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести