ШИРИ СЕ МРЕЖА КУЛТУРНИХ СТАНИЦА У некадашњем Дому културе отворена нова КС „Бегеч“

Мрежа културних станица годину започиње проширењем, пошто је данас отворена, нова, дванаеста - КС „Бегеч“, у истоименом приградском насељу.
с
Фото: С.Шушњевић

Како традиција налаже уприличена је изложба пригодан културно-уметнички програм. У реновираном објекту Дома културе налазе се позоришна сала са 280 места, простори за вежбе културно-уметничких друштава и за организовање различитих радионица, док је у дворишту уређена летња сцена.

По речима градоначелника Милана Ђурића Бегеч налази на  идеалном месту, на путу који повезује Нови Сад са границом према Илоку и поред Парка природе Бегечка јама, уз реку. То насеље је, како каже, познато по Дому културе, тамбурашима и фолклорашима, а тај потенцијал ће се развијати уласком у породицу културних станица.

Фото: С.Шушњевић

- Мрежа културних станица, као један од најпрепознатљивијих легата пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе“,  наставља да се шири, а КС „Бегеч“, која је се налази у простору где су се традиционално одржавали културни садржаји биће ново место за окупљање локалне заједнице, где ће своје умеће представљати житеља свих узраста и интересовања. - Културне станице, као нови простори за културу, ушли су у свакодневицу и мислим да су се суграђани навикли на тај нови концепт, децентрализоване културе.

Градоначелник је подсетио да је 2022. године, обновљен кров на објекту Дома културе, што је коштало око 14,3 милиона динара, док је за реконструкцију и поправке у току претходне године издвојено око 22,2 милиона динара, тако да је нову културну станицу у Бегечу из буџета Града издвојено укупно 36,5 милиона динара. У то приградско насеље је од 2012. до 2023. године, уложено укупно 770 милиона динара, а Град тренутно инвестира 7,5 милиона динара у пројектовање канализације отпадних вода у Улици ослобођења, јавног осветљења од табле Бегеч до Бегечке јаме и саобраћајних површина у Улици Нова I. У јуну прошле године завршено је уређење Храма Светог апостола и евангелисте Луке, а отворена је и бициклистичка стаза од Новог Сада до Бегеча, која је део Коридора Еуро Вело 6.

Фото: С.Шушњевић


Ново поглавље у животу грађана

Отварање нове културне станице у Бегечу, по речима њеног координатора Мише Пинћера, отвара ново поглавље у културном животу локалне заједнице.

- КС „Бегеч“ постала је стварност захваљујући посвећености многих појединаца и подршци Града - објаснио је Пинћер. - Отварамо врата не само уметницима већ свим грађанима Бегеча, пружајући им прилику да се изразе, уче, инспиришу и сарађују. Такође, то је корак ка децентрализацији културе, јер уметност не би требало да буде резервисана само за градове. Бегеч заслужује простор и платформу, где ће локални уметници показати своје таленте, делити своје приче и допринети богатству не само нове културне станице.


- Град подржава и манифестацију „Шаргарепијада“ која слави локалну бегечку шаргарепу - рекао је Милан Ђурић. - Радили смо и радимо на томе и даље да Бегеч има добре саобраћајнице, инфраструктуру. Радује ме податак да број становника у Бегечу константно расте и да се људи све чешће одлучују да породицу  заснују, што потврђује све већи број уписане деце у школу. Вртић „Пинокио“ у који иде 137 деце, ради још од 1972. године, а у близини се налази и Основна школа „Вељко Петровић“ у коју је из градског буџета у протеклој деценији уложено више од 50 милиона динара. Бегеч има и Фудбалски стадион на коме тренира ФК „Бачка“, а то је и родно место Вујадина Бошкова и Радомира Крстића, великана „старе даме“ који су своје име златним словима уписали у дугу и богату историју клуба „Војводина“. Заиста богато село, са одличним положајем, прелепом природом, манифестацијама и рекао бих, душом.

Ј. Вукашиновић и И. Јапунџа

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести