„СЛИКАЈ И ЦИРКАЈ” Опуштање уз уметност, вино и музику

Двочасовне радионице сликања за аматере другарице из средњошколске клупе Александра Цонић и Софија Симић назвале су занимљивим именом „Сликај и циркај“
Aleksandra Conić i Sofija Simić osmislile radionice   Foto: privatna arhiva
Фото: Александра Цонић и Софија Симић осмислиле радионице    Фото: приватна архива  

Радионице се одвијају у неформалној атмосфери, уз вино, музику и пријатно друштво, а прва таква радионица је реализована управо у нашем граду у децембру. Александра и Софија су се раздвојиле одласком на студије и поново спојиле у том предузетничком подухвату који је одушевио Новосађане, али и Суботичане и Београђане, где се „Сликај и циркај“ радионице такође одржавају.

– Пошто живимо у различитим градовима, у Новом Саду и Београду, а обе смо из Суботице, план је био да сликамо и циркамо у сва три – истиче Софија Симић. – Све је почело с идејом да се употпуни понуда културних дешавања у којима људи могу активно да учествују у стварању нечега лепог, а да им за то није потребно било какво претходно знање ни искуство. Концепт таквих радионица већ постоји у свету, али из неког разлога још увек није заживео код нас. Управо зато смо одлучиле да засучемо рукаве и преузмемо ту улогу на себе.

Те две креативне девојке за „Дневник“ откривају да је свака радионица посвећена новој теми, а одржава се један викенд месечно. У првом делу радионице се, како наводе, фокусирају на позадину и веће елементе, а затим следи краћа пауза да би се учесници освежили, поручили пиће и мало проћаскали, док се платно таман просуши да би могли наставити рад. Након тога следе детаљи и финализирање радова.

Фото: На радионицама најчешће има 18-20 учесника  

Александра Цонић има улогу инструкторке која све време, корак по корак, слика с учесницима, док је Софија задужена за то да никоме ничега не мањка, од боје, па све до пића. Александра Цонић истиче да у радионицама може учествовати свако ко жели да се опусти у друштву или „опроба“ у сликању после дуже паузе, иако су фокусиране на особе без претходног искуства. Теме су, како Александра каже, веома разноврсне – од природе, пејзажа, тема инспирисане Ван Гогом, до балерина. Иако свако претпоставља да су те младе предузетнице завршиле Академију уметности – то није случај. Софија је завршила Филолошки факултет, а Александра Факултет организационих наука.


За викенд нова радионица у граду

Нова „Сликај и циркај“ радионица у Новом Саду заказана је за данас и сутра, 27. и 28. јун, а Софија и Александра откривају да је остало још неколико слободних места за данашњи термин, а пријаве ће прихватати до преподнева. Форму за резервацију заинтересовани могу пронаћи на „Сликај и циркај“ сајту, одабиром одговарајућег термина за радионицу у Новом Саду. Након попуњавања форме, стиже мејл о потврди, као и упуство за уплату котизације, а све информације о теми и терминима могу се наћи на друштвеним мрежама, као и на поменутом сајту. Учеснике на њиховом месту сачекају штафелај, платно, четкице различитих величина, разне боје, кецеља и два купона за пиће. Наредни сусрет у Новом Саду биће организован средином јула.


– Иако нам сликарство није струка, обе сликамо одмалена, а сада, као одрасле и запослене особе, у сликању налазимо издувни вентил. То је оно чему „бежимо“ након напорног дана – наглашава Александра Цонић. – Ми управо тиме желимо да покажемо да сви могу сликати, и да ниједно дело није компликовано ако се рашчлани на етапе и слика корак по корак. Сликање нам пружа унутрашњи мир и помаже да се искључимо фокусирањем на стварање нечег лепог. Додајте томе топлу атмосферу, пријатно друштво, а чаша вина нам помаже да се додатно опустимо и победимо страх зван „Јао, ја не знам да сликам“.

Софија и Александра радосно истичу да су Новосађани одушевљени „Сликај и циркај“ радионицама, а најчешће сликају уз чашу доброг карловачког вина, док понеки уживају и у шољи кафе или чаја. На радионицама најчешће има 18-20 учесника, а Софија Симић наводи да је тај број ограничен ради одржавања квалитета тих сусрета. Она открива да су се радионице одржавале и током ванредног стања, када су се грађани прикључивали онлајн радионицама и на тај начин опуштали и налазили унутрашњи мир у не тако пријатним околностима.

Фото: Изложба учесника радионеце  Фото: приватна архива  

– Сваки осмех током и након радионице нам је ветар у леђа да наставимо овим темпом и трудимо се да будемо боље и креативније – наводи Софија Симић. – Наше радионице нису везане за једну локацију, већ нам је циљ да истражујемо различите просторе у Новом Саду да бисмо тиме допринеле да свако „сликај и циркај“ искуство буде јединствено. Биле смо на неколико локација до сада и увек смо отворене за нове сарадње.

        К. Ивковић Ивандекић

 

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести