Шодрош и Рибарац очишћени од смећа; и градоначелник засукао рукаве

У оквиру акције „Недеља за чистију Војводину“, данас су у Новом Саду од нагомиланог смећа које несавесни грађани немилице бацају чишћени Шодрош и Рибарац.
d
Фото: Град Нови Сад

- Нови Сад је наша кућа, тако да морамо водити рачуна о хигијени на исти начин као у својим становима. Ако бацамо смеће тамо где не треба, стварамо дивље депоније, остављамо намештај поред контејнера, не можемо очекивати чист град. Битно је да најпре делујемо превентивно, да подстичемо друштвени активизам, да едукујемо млађе генерације, али и да имамо строге санкције за оне који не поштују јавни ред и прљају свој град – истакао је градоначелник Милош Вучевић приликом акције чишћења Шодроша и Рибарца у Новом Саду.

Он је нагласио да су на јучерашњој седници Скупштине Града драконски повећане казне за све несавесне грађане, а како је рекао, на благе казне пажњу су му скретали и сами Новосађани.

- Очекујемо да инспекција буде још агилнија, и да оне који не поштују свој град адекватно санкционишу у складу са законом. Најбоље би било када уопште не бисмо имали потребу за кажњавањем, и ја мислим да ко прља Нови Сад, тај га не воли. У ову акцију Покрајине укључили смо сва предузећа, али најбитније је да се грађани укључе у систем јавне хигијене и да вратимо Новом Саду сјај који га је красио. Данашњи одзив је сјајан, и овде је много људи из невладиног сектора, ту су спортисти, активисти – изјавио је Вучевић.

Реч је о акцији "Недеља за чистију Војводину" која се одржава од 24. до 27. јуна, на више локација у Војводини.

Према речима покрајинског секретара за урбанизам и заштиту животне средине Владимира Галића, 20 јединица локалне самоуправе активно учествује у акцији, и чисти се 36 локалитета.

Фото: Град Нови Сад

- Јуче смо чистили Суботицу и Кикинду, данас Нови Сад, сутра Зрењанин. Приликом промоције ове акције рекли смо да ћемо очистити Војводину у једној недељи. Ово је најбољи пример како сви заједно, уз минималне трошкове, можемо да спроведемо овако ефикасну акцију. Тако да, можемо да почистимо, али да подижемо свест грађана без адекватне санкције, нема никакве сврхе – оценио је Галић.

Акцију организују Покрајински секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине заједно са Националним парком Фрушка гора, Јавним предузећем "Војводинашуме", Градом Новим Садом, као и бројним локалним самоуправама и волонтерима. "Недеља за чистију Војводину" спроводи се као увод у активности које произилазе из Декларације о заштити животне средине у Војводини, усвојене у мају ове године у Скупштини Војводине, којом је предвиђено да се до краја следеће године уведе забрана коришћења пластичних кеса и пластичних производа за једнократну употребу.

Е. Д.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести