Сремски Карловци: Градња пристана сада је извесна

Без расправе одборници Скупштине општине Сремски Карловци на прексиноћној седници усвојили су извештај утрошку буџетских пара у првих шест месеци ове године, Одлуку о постављању плутајућих обеката на делу обале и водног простора на територији Карловаца, Одлуку о изменама и допунама Плана генералне регулације, и дали зелено светло да се приступи изради измена и допуна Плана детаљне регулације простора намењеног пословном центру, пословању и породичном становању на Ћушилову.
е
Фото: З. Милосављевић

Према поднетом извештају, у првој половини године пуњење буџета остварено је 65 одсто од планираног. С овим процентом задовољан је председник општине Александар Саша Стојкечић, узимајући у обзир, како каже, специфине околности које делом утичу и на економска кретања.

–  Планирали смо буџет мало оштрије, будући да је садашњој гарнитури на власти ово прва буџетска година и нисмо хтели себи да дозволимо непромишљена искакања, тим пре што нико није могао да предвиди са сигурношћу расплет догађаја у вези са коронавирусом и како би то могло да се прелије у економске и привредне токове – рекао је Стојкечић након седнице. –  Морам признати да нас веома радује развој ситуације у туризму. Више од 50 нових категорисаних лежајева имамо у понуди, што је за пола године леп резултат. Ти лежајеви су у различитим категоријама смештаја што значи да људи који одлучују да пружају услуге туристима, рачунају на различиту категорију потрошача, од оних одличне платежне моћи до оних са плићим џепом.

Усвајањем  измена Плана генералне регулације на простору Черата ради градње хотела, Стојкечић каже да су створени урбанистички основи да инвеститор  може да започне процедуру за добијање дозвола. Као изузетно значајну на прексиноћном скупштинком заседању, Стојкечић истиче одуку о постављању плутајућих објекта, уз напомену да је припрема те одлуке била врло сложен и обиман админситративно-правни посао за општинску администрацију јер је било потребно прибавити сагласности од ресорног министарства и „Вода Војводине“.

– Успели  смо у релативно кратком року да добијемо сагласности у односу на године које су иза нас и поносни што  смо решили гордијев чвор. Колико половином августа ће бити следећа седница Скупштине општине на чијем дневном реду ће бити план за постављање пловних објеката који проистиче из одлуке коју смо усвојили. Захваљујући тој одлуци, ЈКП „Белило“ као лучки оператер има основ да крене у постављање шипова и осталих елемената како би плутајући обекат - понтон могао да се стави у функцију, иако има још низ радњи које пре тога треба предузети. То је одлука која је годинама кочила реализацију пројекта изградње пристаништа – казао је Стојкечић.

Говорећи о предлогу да се мења План детаљне регулације простора намењеног пословном центру, пословању и породичном становању на Ћушилову, Стојкечић истиче да је то резултат заинтересованости инвеститора из сектора виноградарства.

– Задовољни смо што смо успели да привучемо респектабилног инвеститора у области виноградарства. Реч је о великој и винарији која се позиционирала високо на лествици успешних у нашој земљи, винарији Чока. Нама много значи свака инвестиција у виноградарству. Као и сваки нови лежај у туризму, тако и сваки нови хектар под виноградима нам је врло важан. Карловци вапе за виноградима. У општем интересу да их буде што више и да се Карловци развијају у том погледу. Виноградарство јесте врло скупа грана. Огромне су инвестиције и улагања  у ту грану, а приходи долазе постепено, али су дуготрајни за разлику од других области, што даје осећај стабилности и континуитета. То је предност виноградарства као привредне гране. Нажалост,  20. век је донео, поготово друга половина, урушавање виноградарства у Карловцима као привредне гране – истакао је Стојкечић.

З. Милосављевић

Анонимни
01.08.2021 • 06:37
A sta je sa tzv. industrijskom zonom, koju gradite uprkos brojnim vikendasima i vinogradarima, samo da bi se neko iz ciglane osevapio. U pitanju je velika prevara.
Turista
01.08.2021 • 11:17
A da se malo asvaltiraju ulice da ne vozimo pariz dakar svaki dan pa onda da predjemo na kulturu turizam i ostalo.
Karlovčanka
01.08.2021 • 14:17

Od svega navedenog ste napravili nuklearnu fiziku- "složen i obiman administrativno bla bbla.."Dajte Karlovčanima asfaltirane ulice, sredite vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu, sklonite pse lutalice, prskajte komarce na vreme, i prilikom izmena urbanističkih planova vodite računa i o običnom čoveku, a ne samo o "investitoru".
EUR/RSD 117.5784
Најновије вести