СРПСКА АТИНА КОНСТАНТНО РАСТЕ Јосип Модић, председник Синдиката грађевинарства: Ако се овако настави, плате квалификованих занатлија достићиће плате ИТ сектора

Током претходне године, на српском тржишту било је 35.000 пријављених странаца који су обављали послове на грађевини. Ове године највише радника пристигло је из Шри Ланке, Индије. О томе и за шта се залаже синдикат грађевинарства причао је за НС Уживо Јосип Модић
Фото: Pixabay
Фото: Фото: Pixabay

– У Новом Саду тренутно се ради неколико значајних пројеката – раде се делови Фрушкогорског коридора, ради се девет улица на Мишелуку, раде се нова забавишта, спортске хале, саобраћајнице. Ускоро креће и пројекат на бродоградилишту, колектор канализације, приступни путеви ће се радити за будуће мостове. Биће доста посла, а биће упослена наша домаћа грађевинска индустрија и наши радници, трошиће се грађевински материјал.

Фото: Screenshot

Он је истакао да се Синдикат грађевинарства Војводине и Новог Сада залаже за што безбеднији рад, веће дневнице и плате, као и нормално радно време.

– Сви заједно треба да се заузмемо за што безбеднији рад – почевши од радника, они треба да имају свест да одбију да раде под лошим условима а ми треба на то да им укажемо. У смислу, да не раде по 12 сати дневно, човек се умори, а попушта и концентрација. У комбинацији са врућином и најмања грешка може да кошта живота. Такође, радници треба да раде код проверених послодаваца – да имају акт о процени ризика на радном месту, обезбеђену опрему и да су пријављени- рекао је Модић и додао:

Фото: Фото: Pixabay

– Недостаје квалитетне радне снаге. Дневнице су веће. Ако се овако настави, плате квалификованих занатлија достићиће плате ИТ сектора. Веће компаније, гледају да обезбеде што боље услове за своје раднике – поготово уколико су дефицитарна занимања. Они својим запосленима дају станове на отплату.

– Модић каже да је доста наших радника отишло. Међутим, доста их пристиже из Индије, Шри Ланке, њима је период адаптације дужи. На тржишту рада имамо и раднике из Турске, они су добри и квалификовани мајстори, међутим они гледају кратко да се задрже овде. Њих занимају запад и Немачка. На тржишту има доста радника из Русије, претежно се баве ИТ сектором. Радници из Кине долазе организовано, а раде на великим пројектима.

Модић наглашава да је пре неколико недеља урађена измена и допуна Закона о запошљавању странаца. Овом одлуком се олакшава запошљавање и пријављивање странаца.

-Током претходне године на нашем тржишту је било 35.000 пријављених странаца- казао је Јосип.

нсуживо.рс

EUR/RSD 117.0759
Најновије вести